Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Hemsö köper kommunal portfölj i Luleå

Publicerad: 23 januari 2017, 12:01

Ingridshems vård- och omsorgsboende ingår i portföljen.

Foto: Luleå kommun.

Hemsö förvärvar fem samhällsfastigheter i Luleå av kommunen. Dessutom får de en markanvisning för ett nytt äldreboende omfattande 10 000 kvadratmeter.


Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterLuleå

De förvärvade fastigheterna omfattar 15 000 kvadratmeter och köps för totalt 106 miljoner kronor. Investeringen för nybyggnationen uppgår till 270 miljoner kronor.

– Att äga och underhålla fastigheter är inte ett kommunalt kärnuppdrag. Beslutet att sälja ligger i linje med fullmäktiges beslut från juni 2015 som innebär att vi kan sälja samhällsfastigheter för att få fler fastighetsaktörer att etablera sig i Luleå. Kommunen kommer fortfarande att ha en hög andel eget fastighetsbestånd, idag äger kommunen ungefär 90 procent av de samhällsfastigheter som används för egna verksamheter, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Luleå kommun är också huvudsaklig hyresgäst i lokalerna och kommer att teckna 20-åriga hyresavtal både för de befintliga fastigheterna och nybyggnationen.

– Portföljer som denna, med både befintliga fastigheter och nybyggnation, är en växande del av vår verksamhet och passar väl in i strategin att vara en långsiktig partner till kommuner med expansionsbehov, säger Jonas Jalkander, Hemsös regionchef Nord.

Affären är villkorad av beslut i Luleå kommunfullmäktige. Tillträde av fastighetsportföljen sker preliminärt i april 2017 och byggstart för nybyggnationen beräknas ske under 2018 med färdigställande under 2020.

Newsec och Real Advokatbyrå har varit rådgivare i transaktionen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterLuleå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.