Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Heimstaden köper för 14,6 miljarder

Publicerad: 27 mars 2019, 07:32

Bild: Riksbanken

Heimstaden har tecknat avtal om att förvärva fastigheter i Nederländerna för totalt 1,4 miljarder euro, motsvarande cirka 14,6 miljarder kronor. Dessutom kommer bolaget överlåta fastigheter och avtal om produktion av fastigheter i Danmark och Sverige, till ett värde om runt 16,2 miljarder, till koncernbolaget Heimstaden Bostad.


Ämnen i artikeln:

HeimstadenNederländerna

Heimstaden har tecknat avtal om att förvärva fastigheter i Nederländerna för totalt 1,4 miljarder euro, motsvarande cirka 14,6 miljarder kronor. Dessutom kommer bolaget överlåta fastigheter och avtal om produktion av fastigheter i Danmark och Sverige till koncernbolaget Heimstaden Bostad.

Fastighetsportföljen i Nederländerna består av totalt 536 bostadsfastigheter, som inhyser totalt 9544 lägenheter. Den totalt ytan uppgår till 805 900 kvadratmeter, varav runt 793 900 kvadratmeter är bostadsyta och cirka 12 100 kvadratmeter är kommersiella ytor. Hyresintäkterna uppgår till runt 76 miljoner euro per år. De förvärvade fastigheterna är utspridda över Nederländerna med viss koncentration i Randstadsregionen. Tillträde beräknas ske den 1 maj.

– Nederländerna har under en tid varit en uppenbar marknad för oss att gå in i och efter vårt första förvärv i oktober 2018 har vi varit dedikerade att hitta nya potentiella förvärv. Denna portfölj ger oss en unik position med betydande exponering mot en mycket gynnsam bostadsmarknad med starka makroekonomiska grunder och betydande nationellt underskott av lägenheter, säger Christian Fladeland, CIO på Heimstaden.

– Detta förvärv är en uppenbar möjlighet för Heimstaden att etablera ett betydande avtryck i en marknad med starka grunder, som varit på vår radar en längre tid, och med operativa stordriftsfördelar från dag ett, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden.

Genom förvärvet blir Heimstaden den tredje största privata bostadsfastighetsägaren i Nederländerna.

Heimstaden överlåter, genom försäljning av aktier i dotterbolag, förvaltade fastigheter och pågående fastighetsprojekt i Danmark och Sverige om drygt 16,2 miljarder kronor till Heimstaden Bostad. De överlåtna förvaltningsfastigheterna har ett fastighetsvärde om 4797 MSEK och de kommande fastighetsprojekten har ett värde på 11 450 MSEK. Hyresintäkterna uppgår årligen till 221 miljoner kronor.

Bolaget har vidare även utsett Carnegie Investment Bank och Swedbank som finansiella rådgivare för att undersöka förutsättningarna för Heimstaden att emittera hybridobligationer med evig löptid på den nordiska kapitalmarknaden.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

HeimstadenNederländerna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.