tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Halvering av antalet konkurser i branschen

Publicerad: 1 december 2021, 14:16

Foto: UC

I november minskade konkurserna i fastighetsbranschen med 54 procent jämfört med samma månad i fjol. Däremot har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 17 procent den senaste månaden. Det framgår av UCs senaste rapport.

Ämnen i artikeln:

UCHotell

Ajda Dzambic

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se


Konkurserna inom fastighets- och bevakningsbranschen har minskat med 54 procent under november, jämfört med samma period föregående år. Ställs detta mot samma period under 2019 ligger minskningen på 60 procent. 

Återgången till kontoret och andra offentliga miljöer pekas som en bidragande faktor till detta. 

– Fastighetsbranschen känner tillförsikt efter återgången till kontoren och andra offentliga miljöer, efter att restriktionerna nu har hävts i Sverige. Detta bidrar till att konkurserna minskat kraftigt och halverades under november månad. Under 2020 gick ungefär en procent av alla aktiva företag i branschen i konkurs. Idag är siffran 0,68 procent, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande. 

Läs även: Ledande europeiska fastighetsbolag samarbetar för att nå nettonoll

Två tidigare utsatta branscher, detaljhandel och transport, fortsätter att minska i jämförelse med 2020. Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 2 procent och inom transport med hela 23 procent. 

Inom hotell- och restaurang fortsätter dock antalet konkurser att öka, med 17 procent ökning i november jämfört med föregående år enligt UCs rapport. 

– Marginalerna inom hotell- och restaurangbranschen är små och det vi har sett det senaste året är en varierande upp och nedgång i antalet konkurser månad för månad, men den generella trenden under året är en nedgång i antalet konkurser i branschen. Utmaningarna som branschen stått inför att hitta kvalificerad arbetskraft fortgår och stora summor i coronastöd ska återbetalas inom en snar framtid, men optimismen är ändå fortsatt stark i branschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev