Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Glödhet transaktionsmarknad – blir rekordet från 2016 slaget?

Publicerad: 17 juni 2019, 15:15

Det är fortsatt högtryck på den svenska fastighetsmarknaden, i alla fall om barometern heter transaktionsvolymer. Hittills i år, med ett par veckor kvar på halvåret, har transaktioner till ett samlat fastighetsvärde överstigande 75 miljarder kronor ägt rum och innan halvårsskiftet kommer ett antal miljarder att tillkomma, menar bedömare som Fastighetsnytt pratat med.


Ämnen i artikeln:

Mikael SöderlundhSvefaDatschaPangea Property PartnersGustav Källén

Det är fortsatt högtryck på den svenska fastighetsmarknaden, i alla fall om barometern heter transaktionsvolymer. Hittills i år, med ett par veckor kvar på halvåret, har transaktioner till ett samlat fastighetsvärde överstigande 75 miljarder kronor ägt rum och innan halvårsskiftet kommer ett antal miljarder att tillkomma, menar bedömare som Fastighetsnytt pratat med.

Enligt Datschas transaktionsstatistik vid förra veckans slut hade affärer gjorts för 74,6 miljarder kronor. Lägg därtill att ingen köpeskilling kommunicerats för SBB:s förvärv av samhällsfastigheter i Boden, en affär som sannolikt löper på ett antal hundra miljoner kronor.

På måndagen har sedan ett par affärer i hundramiljonersklassen kablats ut och det borde med andra ord inte råda några tvivel om att 75-miljarders gränsen har passerats.

En hel del kvar i pipeline
Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, säger i samtal med Fastighetsnytt att det finns en hel del större affärer i pipeline som väntas avslutas innan halvårsskiftet. En av dessa har Fastighetsnytt redan skrivit om där Trygg-Hansa-huset på Kungsholmen väntas säljas för över 4 miljarder kronor.

– Dessutom finns det ett gäng portföljer och större pjäser som antagligen kommer att byta ägare innan sommaren, säger Mikael Söderlundh.

Även Gustav Källen, vice vd och transaktionschef på Svefa, konstaterar att det finns ett antal transaktioner på gång. Bara hos Svefa har man avslut i pipeline för cirka 1,4 miljarder kronor säger han.

– Dessa innehåller bland annat en bostadsportfölj med 800 lägenheter samt bostadsbyggrätter om 100 000 kvadratmeter BTA, säger han.

Strukturaffär krävs för nytt rekord
Det har med andra ord varit ett exceptionellt bra år hittills men dock kommer nog all-time high på första halvåret från 2016 då transaktioner för 93 miljarder ägde rum att klara sig.

– För att den nivån ska passeras krävs sannolikt en större strukturaffär och det finns inte så mycket tid kvar för att få en sådan på plats, säger Mikael Söderlundh.

Noterbart är att i siffran från 2016 finns just en större strukturaffär, nämligen Castellums förvärv av Norrporten där fastighetsvärdet uppgick till 26,2 miljarder kronor som ju var alla tiders näst största fastighetsaffär i Sverige. Bortser man från den skulle summan legat på 67 miljarder vilket innebär att bortsett från Norrporten-affären är första halvåret, hittills, 2019 bättre än det 2016.

Sett till antal avslutade transaktioner ser vi också ett bättre halvår nu än 2016. Antalet transaktioner hittills 2019 är enligt Datscha 201 (exklusive måndagens affärer) medan det under hela första halvåret 2016 var 200 (enligt siffror från Pangea).

Efter första kvartalet i år, som även det var ett rekordkvartal, låg både Pangeas och Newsecs prognos för helårsvolymen på 150 miljoner kronor men enligt Mikael Söderlundh kan det nu finnas fog för att revidera upp denna. Traditionellt sett brukar volymen under andra halvåret ligga ungefär 20 procent högre än under första halvåret.

Sverrir Thór

______________________________________________

Lista: Fem största affärerna 2019

Corem säljer 30 logistikfastigheter till Blackstone för 4,2 miljarder

Alecta och Bockasjö säljer Logistikfastigheter Sverige till Prologis för 3,8 miljarder

Castellum säljer portfölj om 20 fastigheter i Sundsvall till Lillium för 3,6 miljarder

ICA-handlarna säljer Urbano till Amasten för 3 miljarder 

AFA säljer Skjutsgossen 12 till Blackstone för 2 miljarder 

Källa: Datscha

______________________________________________

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.