Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Gavlegårdarna säljer delar av beståndet

Publicerad: 29 oktober 2014, 15:05

Förhoppningen är att få in en stark aktör som kan hjälpa till med stadsförnyelse och nyproduktion, berättar Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, för Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

SvefaGavlegårdarnaGävle

Gavlegårdarna planerar att sälja 737 lägenheter i Sätra och i Bomhus under 2015. Anledningen till försäljningen är framförallt att frigöra kapital för nyproduktion. Förhoppningen är att få in en stark aktör som kan hjälpa till med stadsförnyelse och nyproduktion, berättar Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, för Fastighetsnytt.

Försäljningen sker under förutsättning att Kommunfullmäktige i Gävle godkänner försäljningen, i december är möte inbokat där frågan är planerad att lyftas. Men Gavlegårdarna har i uppdrag från fullmäktige att under en period frigöra 10 procent av beståndet och har redan sålt 200 lägenheter tidigare i år.

CathrineHolgersson

Cathrine Holgersson

Bestånden det handlar om denna gång är i Sätra som byggdes 1965 och innefattar totalt 398 lägenheter.  I Bomhus är det 339 lägenheter byggda mellan 1972-1973.
– Att det blev de här två områdena handlar om att det finns en stor efterfrågan, men vi finns också kvar som ägare i områdena och hoppas hitta ett samarbete med den nya ägaren. Vi har ett uppdrag att finnas i alla stadsdelar så då är det naturligt att vi säljer i områden där vi har mycket lägenheter.

Stort behov av hyresrätter
Inflyttningen i Gävle har inte varit så stark sedan 1975, berättar Cathrine Holgersson. Samtidigt har Gavlegårdarna en uthyrningsgrad på 99,7 procent och vad gäller bostadskön har man konstaterat att det under ett halvår var 22 000 som aktivt sökt efter lägenhet.
– Vi har haft en ganska låg byggnation och har inga vakanser. Hittills i år har vi en nettoinflyttning på 920 personer, så man blir nästan nyfiken på var de bor.

Med cirka 15 000 lägenheter står Gavlegårdarna för 67 procent av hyresbeståndet i Gävle. Cathrine Holgersson berättar att i Gävle strand växer en ny stadsdel fram där flera privata aktörer varit aktiva, annars har det varit väldigt lite privat byggnation vad gäller hyresrätter. Här hoppas man att försäljningen kan ligga till grund för nya möjligheter.
– Att vi får en större aktör som har möjlighet att köpa ett så pass stort bestånd men som också har muskler att jobba med stadsförnyelse och kanske utveckla ytterligare hyresrätter. Enligt bostadsförsörjningsprogrammet ska vi bygga 100 lägenheter per år men det ska helst byggas 300 per år om vi ska klara efterfrågan och där är vi inte nu, säger Cathrine Holgersson.

Långsiktig ägare
Försäljningar av kommunalt bostadsbestånd är ofta en känslig fråga och kraven på den nya ägaren brukar handla om långsiktighet. Så även här, men Cathrine Holgersson inte kan gå in i detalj på vilka krav som kommer att ställas då prospekten, där NAI Svefa är upphandlad som säljrådgivare, kommer ut först efter att fullmäktige har gett godkännande.
– Vi är naturligtvis ute efter en seriös köpare som är intresserad av hyresrätter på lång sikt och som vi också hoppas kunna hjälpa till i förnyelse och nyproduktion.

Fullmäktige röstade igenom försäljningen den23 februari 2015.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

SvefaGavlegårdarnaGävle

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.