Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Fortifikationsverket: Ägandet viktigt ur ett säkerhetsperspektiv ”en annan rådighet”

Publicerad: 30 juni 2022, 19:27

Fortifikationsverket har nyligen förvärvat en fastighet i Bergshamra i Solna, där bland annat Nationellt cybersäkerhetscenter ska sitta på sikt.

Foto: Fortifikationsverket

Fortifikationsverket köper fastigheter för 1,8 miljarder med Polismyndigheten som hyresgäst.
– Vi är vana att hantera säkerhet och skyddsobjekt på ett sätt som kanske privata aktörer inte är, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket, till Fastighetsnytt.
Myndigheten är i tillväxt och rekryterar nödvändig specialistkompetens till förvaltningen av sina fastigheter.


Ämnen i artikeln:

FortifikationsverketRegeringen

Fastighetsnytt kunde tidigare på torsdagen avslöja att Fortifikationsverket köpt fastigheterna av Trenum Fastighet, som till 50 procent ägs av Balder och 50 procent av Tredje AP-fonden. 

Investeringen om 1,8 miljarder kronor gäller förvärv av fastigheter i Sörentorp i Solna kommun, där bland annat Polishögskolan ligger.

Läs mer: Selin miljardsäljer till Fortifikationsverket 

Det är inte ovanligt att Fortifikationsverket har hyresgäster inom flera delar av totalförsvaret, även om Försvarsmakten och försvarsmyndigheterna har den största andelen, enligt Johanna Holst, pressekreterare på myndigheten.

Exempel på hyresgäster utöver Försvarsmakten är Försvarets materielverk (FMV), Försvarets radioanstalt (FRA), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), samt Polismyndigheten. 

– Det är vårt uppdrag som statlig myndighet att äga, förvalta och utveckla försvarets fastigheter. Men det finns också det utökade begreppet totalförsvaret, och då är det naturligt att vi också äger fastigheter inom det.

Läs mer: Kritiserad lag låter gängen flytta in 

Fortifikationsverket ser en tillväxt inom området överlag, och enligt Holst har de jobbat i tillväxt sedan försvarsbeslutet 2015.

– Vi måste möta de behov som finns i samhället och det har ökat de senaste åren och kommer att öka.

Det handlar bland annat om att bygga en garnison på Gotland, men de har också utökat personalstyrkan och gjort andra förberedelser, fortsätter hon.

– Vi kommer att ha mer att göra under överskådlig tid.

Räcker kompetensen till för att möta tillväxten?

– Det här med kompetensförsörjningen är jätteviktigt och en viktig prioritet för oss. Vi har utökat från 600 till 900 anställda på ett par år och vi fortsätter att rekrytera. 

Det handlar om specialister och den nödvändiga kompetens som behövs inom förvaltningen, som exempelvis fastighetsingenjörer och drifttekniker. 

– Sedan har vi också rekryterat mycket byggprojektledare eftersom vi ska bygga och renovera mycket.

I Fortifikationsverkets tillväxt de närmaste åren ligger förutom bygget av en garnison på Gotland, även byggstart av nya regementen och kasernområden i Östersund, Falun, Sollefteå och Kristinehamn. 

– Det finns helt säkert planer på andra förvärv men vi kommunicerar dem när de är klara, säger hon.

Hur kommer Nato att påverka den fortsatta utvecklingen för er del?

– Det kommer troligen att påverka oss, men ingenting som vi sett ännu i dagsläget. Vi ska möta upp de behov som Försvarsmakten har, men det är inget vi vet om i dag och det är för tidigt att säga.

Läs mer: Lagförslagen som kan knäcka brottsligheten 

Fortifikationsverket har också nyligen förvärvat en fastighet i Bergshamra i Solna, där bland annat Nationellt cybersäkerhetscenter ska sitta på sikt. 

Myndigheten tar över den fastigheten i september och ska därefter påbörja anpassningar, fortsätter hon.

– Säkerhetstänk är det som är vårt expertområde och vi är specialister på säkerhetsfrågor och fortifikation – skydds- och anläggningsteknik. Det är naturligtvis jätteviktigt i alla våra fastigheter och byggnader, säger hon.

Hur ser tidsplanen ut för det nya förvärvet?

– Det är för tidigt att säga. Vi planerar utvecklingen tillsammans med Polismyndigheten. Vi har inte så mycket fakta om det än.

Fortifikationsverket tar över som ägare och förvaltare, men eftersom polisen redan är hyresgäster i fastigheterna kommer det att rulla på som vanligt.

– Det är just det att vi har den här erfarenheten. Att äga och förvalta försvarsfastigheter innebär rådighet, säkerhet och robusthet. Det är vår kärnverksamhet.

Kan ni sköta det uppdraget bättre än privata aktörer?

– Ja, det är en annan rådighet över fastigheten när staten äger och det är också viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Vi kan till exempel vara helt säkra på att den inte säljs vidare.

– Vi får kontroll över fastigheten på ett annat sätt. Vi är vana att hantera säkerhet och skyddsobjekt på ett sätt som kanske privata aktörer inte är.

Ser ni en annan hotbild i dag? Är det bakgrunden till förvärvet?

– Jag kan inte kommentera hur det här förvärvet påverkar polisens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Vi kan bara kommentera fastigheten och vad det innebär för oss.

”Fortifikationsverket ändamålsenlig ägare”

De fastigheter som Fortifikationsverket nu köpt i Sörentorp i Solna kommun (Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenlund) ligger bredvid varandra och det finns ett 40-tal byggnader på platsen, däribland Polishögskolan.

Läs mer: Planerar stort polishus i södra Stockholm 

Finansmarknadsminister Max Elger uppgav på en pressträff på onsdagen att den expansion som polismyndigheten genomgår kräver ändamålsenliga faciliteter.

– Det är bra att staten tar över den här marken. Det öppnar nya möjligheter för investeringar i säkerhet som polismyndigheten behöver. Därför är Fortifikationsverket en ändamålsenlig ägare till denna fastighet, sade han.

– Regeringens första prioritet är att knäcka gängen och för detta syfte håller vi på att bygga ut polismyndigheten.

Finansmarknadsminister Max Elger.

Foto: Johan Nilsson/TT/Kristian Pohl/Regeringskansliet

Enligt Simon Sätherberg, pressekreterare hos finansmarknadsminister Max Elger, handlar förvärvet om cirka 870 000 kvadratmeter och 48 000 kvadratmeter kontorsyta.

– Fastigheten används redan i dag för polisverksamhet och Fortifikationsverket får tillträde till fastigheten omgående. Jag kan inte gå in i mer detaljer gällande de kommande investeringarna.

Fastigheten används i dag bland annat av Nationella operativa avdelningen (Noa) och Polishögskolan, enligt Sätherberg.

– Det finns även andra expansionsplaner för Sörentorp, men jag kan inte gå in på dem i detalj.

Varför passar det just Fortifikationsverket att ta över denna fastighet?

– Fortifikationsverket är Sveriges ledande experter på fastigheter som kräver högt fortifikatoriskt skydd och andra anpassningar. 

Fortifikationsverket förvaltar bland annat fastigheter som används av Försvarsmakten, FRA och Polismyndigheten, fortsätter han.

– De har stor vana och erfarenhet att arbeta med den här typen av fastigheter och är väl lämpade att förvalta denna fastighet.

Läs mer: SBB och K2A hyr ut 42 500 kvadratmeter till polisen 

Om detta är ett i ledet av ytterligare förvärv gällande polisiär verksamhet är i första hand en diskussion mellan Fortifikationsverket och Polismyndigheten.

– Fortifikationsverket är en av de fastighetsförvaltare som Polismyndigheten kan vända sig till när man har behov av specialanpassade fastigheter, säger han.

Finns kompetensen på plats för att förvalta polisiär verksamhet? 

– Fortifikationsverket har många lokaler i Stockholmsområdet och stor kompetens när det gäller att förvalta den här typen av fastigheter.

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.