Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Förslag: sälj Öresundsbron – bygg tunnel

Publicerad: 30 oktober 2015, 07:26

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

Sälj Öresundsbron för att finansiera en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Det föreslår Infrastrukturkommissionen som på onsdagen presenterade sin slutrapport.


Ämnen i artikeln:

HelsingborgÖresundsbronDanmark

Sälj Öresundsbron för att finansiera en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Det föreslår Infrastrukturkommissionen som på onsdagen presenterade sin slutrapport. Detta rapporterar News Øresund.

– Vi har tittat på de senaste planerna för HH-projektet, säger Infrastrukturkommissionens ordförande Björn Hasselgren från KTH till News Øresund.

Tanken är att, genom att sälja Öresundsbron, frigöra kapital för att finansiera ett tunnelbygga under sundet. Att Öresundsbron är en tydlig och avgränsad infrastruktur med ett stabilt kassaflöde tror kommissionen kan locka bud från försäkringsbolag och statliga pensionsfonder. För att det ska ske måste dock lagstiftningen anpassas.

– Det är intressant att diskutera hur vi kan skapa en annan mångfald och ett annat förhållningssätt till hur man bygger och äger infrastruktur, säger Pia Kinhult, till News Øresund.

Att överväga en försäljning ser hon enligt News Øresund inte som något konstigt. Hon jämför med Köpenhamns Flygplats som idag har privata huvudägare med danska staten som minoritetsägare.
– Det har varit bra för flygplatsens utveckling.

Bron ägs idag av Öresundsbro Konsortiet, som är ett dansk-svenskt företag som ägs hälften vardera av A/S Öresund och Svensk-Danska Broförbindelsen SVEDAB AB. A/S Øresund ägs till 100 procent av Sund og Bælt Holding A/S som i sin tur ägs av den danska staten. SVEDAB AB ägs av den svenska staten.

Maria Nordlander

Källa: News Øresund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News