Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Försäljningen ökade

Publicerad: 28 november 2013, 10:50

Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade med 3,8 procent i oktober jämfört med samma månad förra året.


Ämnen i artikeln:

HUISCB

Dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 4,9 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 3,3 procent mellan oktober 2012 och oktober 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 3,7 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,0 procent.

HUI Research kommenterar:
Oktober månad visade på en betydligt starkare detaljhandelsutveckling än vad vi sett under stora delar av året, detta gäller både dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln. Flera av de kapitaltunga branscher som fått stå tillbaka en tid då konsumenterna varit avvaktande i sina köp visar nu starka utvecklingstal. De mer väderberoende branscherna inom sällanköpsvaruhandeln, exempelvis skohandeln, har däremot ännu inte tagit fart på grund av det varma vädret under hösten.

Branscher som rör hemmet, såsom möbler, heminredning och bygghandel, fortsätter att utvecklas väl. En kombination av butikskampanjer och ett fortsatt ökande förtroende bland hushållen driver denna utveckling. Enligt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer har såväl hushållens framtidstro som deras möjligheter att köpa kapitalvaror ökat under de senaste månaderna.

Den ackumulerade utvecklingen för detaljhandeln ligger på 1,7 procent. Detaljhandeln står nu inför årets viktigaste försäljningsperiod och den starka utvecklingen i oktober talar för att det kan bli en bra avslutning på året. Konsumentförtroendet är stabilt inför julen, räntan är fortsatt låg och hushållen har ett högt sparande. Dessutom har många branscher relativt svaga jämförelsetal att mäta sig mot, vilket ger goda förutsättningar för att året som helhet landar på HUI:s helårsprognos om 2 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

HUISCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News