Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Företagsobligationer för minst 76 miljarder

Publicerad: 8 September 2014, 15:51

Foto: Sverrir Thór

Fastighetsnytt har sonderat förteckningen över emittenter av företagsobligationer på Stockholmsbörsens hemsida och sammanställt de olika fastighetsbolagens utestående volym av noterade obligationer.


Ämnen i artikeln:

OMXVasakronan Fastigheter

Fastighetsbranschen är en kapitalintensiv sektor och har en stor exponering mot marknaden med företagsobligationer. Fastighetsnytt har sonderat förteckningen över emittenter av företagsobligationer på Stockholmsbörsens hemsida och sammanställt de olika fastighetsbolagens utestående volym av noterade obligationer.

Enligt de siffror som Stockholmsbörsen tillhandahåller har svenska fastighetsbolag emitterat företagsobligationer för minst 75,9 miljarder kronor varav Vasakronan står för 23 miljarder, motsvarande 30 procent. Ett bolag som varit aktivt på obligationsmarknaden en längre tid är Akademiska Hus men enligt Fastighetsnytts sammanställning har bolaget endast noterat obligationer till ett värde om 1,75 miljarder kronor i Stockholm.

Bolaget har dock emitterat obligationer till ett betydligt högre belopp än så. Enligt Agneta Rodosi, finansdirektör på Akademiska Hus, har bolaget en obligationsfinansiering till ett värde om cirka 15,5 miljarder kronor.

– Av dessa är cirka 10,2 miljarder emitterade i svenska kronor och 5,3 (i motvärde i svenska kronor) i schweizerfranc, säger hon.

Akademiska Hus obligationer är noterade dels på Stockholmsbörsen men även i London och Zürich. Utestående volymer av svenska fastighetsbolags obligationer kan således handla om större belopp ifall andra har följt Akademiska Hus exempel och noterat obligationer på marknader utanför Sverige. För det krävs dock i regel en kreditrating, någonting inte många svenska fastighetsbolag har.

Bättre villkor än bankerna
Noterbart är att direkt eller indirekt statligt ägda bolag ligger högt upp på listan över emittenter av företagsobligationer. Förutom Vasakronan och Akademiska Hus kan Specialfastigheter och Hemsö, som till 85 procent ägs av Tredje AP-fonden nämnas. Enligt Danske Banks analytiker Louis Landeman och Gabriel Bergin som nyligen publicerade boken Företagsobligationer har svenska bolag med en statlig koppling sedan länge haft en plats på obligationsmarknaden.

”På senare tid har även flera andra statligt ägda fastighetsbolag som Jernhusen, som bland annat förvaltar de järnvägsstationer och depåer för tågunderhåll, och Swedavia, som förvaltar de största flygplatserna i Sverige, valt att ge ut obligationer tack vare de förmånliga finansieringsvillkor som de kan uppnå därmed. Många investerare finner trygghet i det statliga ägandet och accepterar en lägre ränta på dessa bolags obligationer, vilket gör att bolagen kan finansiera sig billigare på kapitalmarkanden än vad flera av bankerna själva gör,” skriver Louis Landeman och Bergin i boken Företagsobligationer.

Sverrir Thór

Utestående obligationer

Ämnen i artikeln:

OMXVasakronan Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.