Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Fler flyttade från Skåne till Danmark

Publicerad: 25 Februari 2010, 23:00

Enligt statistik från Öresundsinstituttet flyttade rekordmånga från Skåne till Danmark under 2009. Under förra året flyttade 3392 personer från Skåne till Danmark, vilket kan jämföras med 2620 personer under det tidigare rekordåret 2008. Öresundsinstituttets chef Anders Olshov gör bedömningen att det netto blir fler som flyttar från Skåne till Danmark än tvärtom under 2010.


Ämnen i artikeln:

Öresundsinstitutet

Under 2009 flyttade 3767 personer i andra riktningen från Danmark till Skåne, vilket var nio

personer fler än 2008. Nettoökningen av inflyttare från Danmark var därmed den lägsta sedan Öresundsbron öppnade, bara 375 personer.

– Vad vi ser är en normalisering av Öresundsregionens bostadsmarknad med stora flyttströmmar åt båda hållen, som i vilken annan region som helst. Ett stort antal danskar söker sig fortsatt till Skåne, men fler vänder också tillbaka då skillnaderna i bostadspriserna inte längre är lika flagranta och utbudet av lediga lägenheter har ökat på Själland, säger Anders Olshov som är chef för oberoende Öresundsinstituttet som är specialiserat på samhällsanalys.

Under 2010 tror Anders Olshov att fler kommer att flytta från Skåne till Danmark än tvärtom.

– Bostadspriserna stiger för närvarande kraftigt i Skåne och kombinerat med den pågående förstärkningen av den svenska kronan så bedömer jag att det vänder flödet under 2010 så att det netto blir fler som flyttar från Skåne till Danmark än  tvärtom. Det skulle vara första gången det sker sedan Öresundsbron öppnade.

Sedan 2000 då Öresundsbron öppnade har 32 535 personer flyttat från Danmark till Skåne och 17 392 i andra riktningen, varför 15 143 personer netto har flyttat till Skåne. Av dessa har 9 428 personer netto sökt sig till Malmö.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Öresundsinstitutet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.