Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Fick Norrporten med rabatt

Publicerad: 9 December 2016, 13:53

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

I och med försäljningen av rättscentrum i Luleå till Specialfastigheter har Castellum nu finansierat köpet av Norrporten. Med facit i hand kan man konstatera att Castellum verkar ha fått Norrporten med rabatt, i alla fall den del av portföljen som var belägen norr om Dalälven.


Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

I och med försäljningen av rättscentrum i Luleå till Specialfastigheter har Castellum nu finansierat köpet av Norrporten. Fastigheten såldes som Fastighetsnytt tidigare på fredagen rapporterat till ett underliggande fastighetsvärde om 486 miljoner kronor och är den senaste i en rad affärer som det Göteborgsbaserade har gjort på Norrlandsmarknaden efter förvärvet av Norrporten.

– Nu har vi finansierat Norrporten-förvärvet till fullo, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum, i samtal med Fastighetsnytt.

I samband med förvärvet av Norrporten kommunicerade Saxborn och hans mannar i Castellum att man avsåg avyttra fastigheter för minst 4 miljarder kronor, som ett led i affären. Norrporten-affären var den näst största fastighetsaffären i Sveriges historia, med ett underliggande fastighetsvärde om 26 miljarder kronor. Sedan dess har Castellum sålt fastigheter för lite drygt 5,7 miljarder kronor enbart i norra Sverige.

– Nu är vi klara, säger Henrik Saxborn.

I och med försäljningarna har Castellum lämnat Umeå, Luleå och Östersund men har kvar ett relativt stort innehav i Sundsvall, sexton fastigheter, och i Gävle, elva fastigheter.

Enligt vad Fastighetsnytt erfar har Castellum fått bra betalt för de fastigheter man sålde. När ryktet om att man räknade på Norrporten nådde marknaden uppskattade Fastighetsnytt att köpeskillingen skulle kunna hamna i intervallet 12,3-13,5 miljarder kronor. Den uppskattningen stämde ganska bra då budet till slut hamnade på 13,4 miljarder. I Fastighetsnytts beräkningar tog man höjd för en premie på eget kapital om cirka 20 procent men med facit i hand kan man konstatera att Castellum verkar ha fått Norrporten med rabatt, i alla fall den del av portföljen som var belägen norr om Dalälven.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.