Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Festen kom av sig

Publicerad: 3 april 2014, 14:32

Det är första gången sedan augusti som index faller över en månad och det största fallet under en månad sedan juni ifjol.


Ämnen i artikeln:

OMXFastPartner FastigheterHemfosa FastigheterHufvudstadenDiös Fastigheter

Mars blev en dyster månad för fastighetsaktier på börsen. Aktierna föll på bred front och fastighetsindex (OMX Stockholm Real Estate GI) föll med2,7 procent. Det är första gången sedan augusti som index faller över en månad och det största fallet under en månad sedan juni ifjol.

Sedan årsskiftet 2012/2013 har index fallit endast fyra gånger över en månad. Det visar Fastighetsnytts sammanställning av aktiehandeln i mars.

Hittills i år har fastighetsindex stigit med 12,2 procent vilket gör det svårt att tolka fallet i mars som någon kris men man kan dock säga att festen har kommit av sig en aning.

Även på övriga börsen verkar börsfesten ha kommit av sig. Hittills i år har generalindex (OMX Stockholm GI som mäter prisutvecklingen på samtliga bolag) stigit med 4,8 procent och OMX S30 som mäter de 30 mest omsatta bolagens prisutveckling har stigit med 3,2 procent. I mars steg generalindex med 0,7 procent medan OMX S30 sjönk med 0,3 procent. Än så länge är det dock på tok för tidigt att dra några växlar på utvecklingen.

Sett till enskilda aktier steg sju av de 22 aktierna i mars, varav tre med mindre än 1 procent. Diös steg mest, med 4,9 procent. En av aktierna, Hufvudstaden C, var oförändrad och handlades inte överhuvudtaget, medan resten föll, varav FastPartner föll hårdast, 8,1 procent.

Den mest omsatta aktien i mars blev föga överraskande Hemfosa som omsattes för 1,6 miljarder kronor och stod således för drygt en fjärdedel av omsättningen i handeln med fastighetsaktier i månaden. Totalt handlades fastighetsaktier för 6,1 miljarder i mars.

Sverrir Thór

omsättning mars

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.