Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Fastighetsägarna Stockholm säger upp centralt avtal

Publicerad: 1 oktober 2012, 04:57

Fastighetsägarna Stockholm har sagt upp avtalet med Hyresgästföreningen rörande uppbörden av den så kallade hyressättningsavgiften.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna StockholmHyresgästföreningen

Hyressättningsavgiften är en ersättning som hyresgästerna betalar till Hyresgästföreningen för att bekosta deras förhandlingsarbete. Avgiften har av Hyresgästföreningen fastställts till 144 kronor per/år och lägenhet.

– Om Hyresgästföreningen inte vill ta ansvar för att genomföra de kollektiva hyresförhandlingarna på ett effektivt sätt kan vi inte motivera våra medlemmar att samla in hyresgästernas betalning och vidarebefordra pengarna till Hyresgästföreningen. Därför säger vi nu upp detta avtal. Vi välkomnar dock Hyresgästföreningen till fortsatta samtal för att möjliggöra en överenskommelse om en förbättrad process för de kollektiva förhandlingarna och då även ett förnyat avtal om uppbörd av hyressättningsavgift, säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmeddelande

Fastighetsägarna Stockholm anger som skäl till uppsägningen att förhandlingarna om 2012 års hyror har fungerat dåligt. Något centralt avtal mellan parterna kunde aldrig nås.

– Det är en mycket otillfredsställande situation vi har idag, säger Christer Jansson. Hyresgästernas vardag blir osäker om de inte i god tid kan få besked om sina nya hyror. Fastighetsägaren hamnar också i en svår situation med osäkra intäkter.

Hyresgästföreningen förhandlar för cirka 330 000 hyresgäster i Stockholmsregionen, varav hälften i det privata bostadsbeståndet. Enligt Hyresgästföreningen är Fastighetsägarna Stockholm motpart för mindre än en fjärdedel av dessa.

– Vi har alltid hyresgästens bästa i fokus. Vi ser nu hur Fastighetsägarna Stockholm avsäger sig sitt ansvar för det kollektiva hyresförhandlingssystemet. Det gynnar varken hyresgästerna eller fastighetsägarna. Hur tänker Fastighetsägarna agera i framtiden, ska deras medlemmar tvingas förhandla med varje enskild hyresgäst för sig? Då lär förhandlingarna verkligen dra ut på tiden, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.

– För oss är det viktigast att sluta bra avtal för hyresgästerna, men för att detta ska fungera till fullo, krävs två parter som respekterar varandra. Hyresgästföreningen är en stor organisation med över en halv miljon medlemmar, varav 125 000 finns i Stockholm. Vi har en mycket effektiv och kunskapstung förhandlingsorganisation med kompetenta och ansvarstagande förtroendevalda och tjänstemän. Jag kan bara beklaga att vår motpart, Fastighetsägarna Stockholm, väljer att ägna sig åt ett taktiskt spel istället för att inleda en konstruktiv dialog för att komma igång med nästkommande års hyresförhandlingar, säger Terje Gunnarson.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Stockholm, Hyresgästföreningen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.