Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Expanderande gruvdrift kräver annorlunda markplanering

Publicerad: 11 maj 2008, 22:00

Gruvan i Malmberget i Gällivare består av ett 20-tal malmkroppar, av vilka tio bryts för närvarande. Man har tvingats att flytta hus sen 70-talet och där gropen ligger i dag stod förut gamla läroverket, badhuset, biografen och folkets hus. I kommunen ser man gärna att LKAB löser in hela området för att man ska kunna planera för framtiden.


Ämnen i artikeln:

GällivareLKABFastighetsmarknaden i norra Sverige

Gruvan i Malmberget i Gällivare består av ett 20-tal malmkroppar, av vilka tio bryts för närvarande. Man har tvingats att flytta hus sen 70-talet och där gropen ligger i dag stod förut gamla läroverket, badhuset, biografen och folkets hus. I kommunen ser man gärna att LKAB löser in hela området för att man ska kunna planera för framtiden.

I dagsläget är 160 villor som är inlösta av LKAB och till sommaren är det tänkt att man ska flytta 27 hus närmare Gällivare. Den malmkropp (Fabian) som berör de 160 villorna är en jättekropp och tidsplanen enligt LKAB är att senast år 2015 måste området vara utrymt. Allteftersom gruvan expanderar flyttar staketet runt gruvan utåt och Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare, jämför samhället med en schweizerost där nya hålrum öppnar sig hela tiden.

– Det är mycket känslor när man måste flytta, vi har 365 smällar per år så det är mycket damm, och darrningar upp till 3,0 på richterskalan. Så det är ingen bra boendemiljö och det är klart att folk är oroliga. De seismiska händelserna ökar hela tiden. Det har varit det vackraste samhället vi har haft och jag bor själv uppe på LKAB området men staketet kommer närmare mig också. Samtidigt är ju gruvan otroligt viktig för hela riket, vi har en av Europas största gruvor i Malmberget och sen har vi Europas största koppargruva i Aitik strax utanför Gällivare. Totalt kommer ungefär 5,2 miljarder kronor att investeras i nybyggnationer i Aitik. Så det är mycket positivt också och en trygghet vad gäller jobben, säger Tommy Nyström.

Minskande befolkning
Det finns knappt 19000 invånare i Gällivare och innan 2003 låg man på en befolkningsminskning på cirka 500/år. Man rev också 1200 lägenheter för att klara ekonomin. I dag har siffrorna blivit bättre och man ligger nu på ungefär 150/år i befolkningsminskning och ekonomin är bättre men nu saknas det bostäder.

– Detta är en av de svåraste politiska frågorna vi har haft att tackla, allteftersom gruvan utbreder sig så måste man ta mer mark i anspråk. Problemet i Malmberget är de som upplever det besvärligt säljer sina hus och flyttar och vi har ingenstans att låta dem bo, vi har inte en lägenhet ledig och att flytta husen tar tid så då är risken att de flyttar från Gällivare, säger Tommy Nyström.

Framtid
LKAB borrar nu i centrala Malmberget efter en ny malmkropp (PrinzSköld). Om det finns ekonomisk bäring i den malmen så kanske det blir så att hela centrala Malmberget försvinner. Men det är svårt att sia, allt beror på vad man hittar.

– Om det finns en ekonomisk bärighet så måste vi få en total avveckling under en längre tidsperiod av Malmberget och det kräver vi också politiskt. Vi måste få ett datum för våra ansträngningar om att bygga upp ett nytt samhälle så att vi får ett tidsperspektiv att arbeta utifrån. Vi har haft väldigt bra samarbete med LKAB, de vill så klart tjäna pengar och därför går man försiktigt fram men man måste ta ett lite större samhällsansvar. De är lika beroende av ett fungerande samhälle som vi är av en fungerande gruva. Det viktigaste nu är att få veta vad som händer med centrala Malmberget men det kan ta ett par år, säger Tommy Nyström.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.