Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Estea säljer helt bestånd till Nyfosa

Publicerad: 23 oktober 2020, 13:51

Nyfosas tillträdande vd Stina Lindh Hök och Esteas vd Johan Eriksson är båda nöjda med affären.

Foto: Nicklas Thegerström/Estea

Estea säljer samtliga fastigheter och projekt ett helägt dotterbolag och investeringsfond till Nyfosa. Prislappen? 2,5 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Nyfosa FastigheterEsteaStockholm

Det är beståndet i dotterbolaget och investeringsfonden Estea Sverigefastigheter 3 som säljs. Ungefär 60 procent av portföljen ligger i Stockholmsregionen och är en mix av segment. 

Beståndet omfattar totalt 16 fastigheter som förutom Stockholm ligger i Karlstad och Eskilstuna. Ytan uppgår till 92 000 kvadratmeter. 

– Portföljen som består av såväl hyresbostäder, skolor, vårdcentraler, kontor och lager/logistik passar Nyfosa mycket väl. Vi är en av få aktörer som kan förvärva en portfölj med så olika segment. Förutom att fastigheterna genererar ett säkert kassaflöde från en hög andel skattefinansierade hyresgäster pågår också flera detaljplanearbeten som vi bedömer kommer kunna generera cirka 20 000 kvadratmeter BTA bostadsbyggrätter i Stockholmsregionen, säger Nyfosas tillträdande vd Stina Lindh Hök.

Läs även: Blackstone på köpräd i Sverige - förvärvar logistikfastigheter för miljarder 

Skattefinansierade hyresgäster står för 55 procent av hyresvärdet och bland de större hyresgästerna återfinns Karlstad kommun, Region Värmland och Stockholms Läns Landsting. 

Hyresvärdet för fastigheterna uppgår till totalt cirka 160 miljoner kronor med en genomsnittlig återstående avtalslängd är 4,4 år. Uthyrningsgraden uppgår till 94 procent. 

– Vi är väldigt nöjda med den här affären och gratulerar fondens investerare. I och med avyttringen realiserar vi värden som inte fullt ut återspeglats i börskursen det senaste året och många investerare blir säkert glatt överraskade. Det är alltid trevligt att leverera positiva besked, säger Johan Eriksson, vd på Estea och fortsätter: 

– Fonden har utbetalat 6,25 procent årligen i kvartalsvisa ränteutbetalningar och dagens affär skapar ytterligare avkastning i form av 25-30 procents kapitaltillväxt i förhållande till den nominella investeringen.

Läs även: Estea förlänger teckningstid

Som en del i affären övertar Nyfosa även pågående projektutveckling av fastigheten Nacken 1 i Eskilstuna med cirka 200 planerade hyresbostäder. Tillträde för fastighetsportföljen är planerat till den 16 november 2020.

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.