torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Erséus lämnar Kungsleden

Publicerad: 15 februari 2013, 06:51

Thomas Erséus

Kungsledens vd, Thomas Erséus, kommer att lämna bolaget i samband med årsstämman den 18 april.

Ämnen i artikeln:

Thomas Erséus

Kungsledens vd, Thomas Erséus, kommer att lämna bolaget i samband med årsstämman den 18 april. Det meddelade bolaget när bokslutskommunikén för fjärde kvartalet offentliggjordes nu på fredagmorgonen.

Thomas Erséus förklarar för Fastighetsnytt att det känns naturligt av både strategiska och finansiella skäl att lämna bolaget vid denna tidpunkt.
– Jag har under hösten fått förmånen att göra flera affärer, inte minst försäljningen av Hemsö, som möjliggör för Kungsleden att klara vilken skattesituation som helst. Samtidigt har Kungsleden nu den finansiella styrkan att börja implementera den nya strategin vi kommer att presentera i samband med bokslutspresentationen. Det är något som kommer att ta 3-4 år och jag känner att det bör vara någon ny kraft som gör det. Jag har ju ha lett bolaget i nästan sju år, säger Thomas Erséus.

Han medger att den senaste tidens turbulens i Kungsleden har tärt på, både professionellt och personligt.

Thomas Erséus ångrar inte de beslut han har fattat under sin tid som vd för bolaget och påpekar att alla besluts togs utifrån då kända fakta.
– Det hjälper inte att ångra några beslut. Även om det har visat sig kostsamt var det då ett rätt beslut att binda räntan hösten 2008 eftersom ingen visste hur räntan skulle utvecklas året därpå. Den skattesituation vi befinner oss i tillkom i princip innan jag tog över Kungsleden men det är mitt ansvar som verkställande direktör att hantera och det anser jag att jag gjort så bra jag kunnat.

Kungsledens aktiekurs sjönk som en sten under 2012 och det är något Thomas Erséus inte är nöjd med.
– Jag har dock förståelse för att marknaden agerat som den har gjort, mot bakgrund av alla de skattekrav som riktats mot oss, men samtidigt vill jag påpeka att vi har haft en bra värdetillväxt i verksamheten och det underliggande resultatet från fastighetsverksamheten har ökat med i snitt 1 mdr per år, säger Thomas Erséus.

Kommentar Fastighetsnytt: En logisk utveckling

Att Thomas Erséus skulle lämna Kungsleden, frivilligt eller ofrivilligt, kändes inte som någon högoddsare direkt. Den underliggande fastighetsverksamheten må gå bra men bolaget har trots det brottats med stora problem och även om han inte kan skyllas för de fastighetsaffärer som har blivit så oerhört kostsamma och tvingat bolaget att reservera stora belopp så har Thomas Erséus ansvar för hur problemen har hanterats och det har, för att tala klarspråk, inte varit helt övertygande. Lägg därtill att han var vid rodret när Kungsleden valde att binda sina räntor. Man kan alltid vara klok i efterhand men det var ett beslut som med facit i hand har visat sig vara mycket dyrt.

Kungsleden förlorade närmare en fjärdedel av sitt börsvärde ifjol och även om man inte ska dra för mycket slutsatser utifrån en sådan utveckling så var det tydligt att marknaden förlorade en hel del av sitt förtroende för bolaget och dess ledning. Något som inte minst visade sig när den då största aktieägaren Nordea fonder valde att avyttra hela sitt innehav i bolaget. Att en så långsiktig placerare tar ett så drastiskt beslut är ytterst ovanligt.

Ett av Thomas Erséus stora problem i arbetet med att leda Kungsleden har just varit den otydliga ägarbilden. Det har inte funnits någon aktiv storägare i bolaget, något som både kan försvåra strategiarbete, beslutsfattande och även finansiering. Nu har en ny ägare, Gösta Welandson, tillkommit. En ägare som håller låg profil men har tidigare visat att han vill raka rör och att han är en ”aktivist”. Med hänsyn till det förefaller det vara logisk utveckling att man nu byter kapten på det sargade fartyget.

Ny utdelningspolicy
Bolaget berättar i bokslutsrapporten att man också avser att från och med 2013 övergå till en ny utdelningspolicy som man anser bättre ska återspegla det långsiktiga värdeskapandet i Kungsleden. På några års sikt, när Kungsledens slutgiltiga skattesituation har klarnat, är målet att utdelningen ska uppgå till 50 procent av förvaltningsresultatet.
“Under de närmaste åren kommer dock utdelningen att vara lägre och anpassas till behovet av likviditetsberedskap och investeringar i fastigheter för framtida intjäning. utdelning. Tack vare att den finansiella motståndskraften ökat efter försäljningen av Hemsö föreslår styrelsen för år 2012 en utdelning om 1 krona per aktie istället för den tidigare uttalade avsikten om slopad”, skriver Thomas Erséus, i rapporten.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev