fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Edenström om Datscha-affären: “De är en perfekt köpare”

Publicerad: 11 december 2019, 13:54

Urban Edenström säljer Datscha till amerikanska RCA. Foto: Stockholms Handelskammare.

Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Den sista tiden har vi diskuterat med tre större aktörer”, säger Urban Edenström, vd och grundare av Stronghold vars engagemang i Datscha nu tar slut.

Ämnen i artikeln:

DatschaFootfallStrongholdUrban Edenström

Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Den sista tiden har vi diskuterat med tre större aktörer”, säger Urban Edenström, vd och grundare av Stronghold vars engagemang i Datscha nu tar slut.

Under Urban Edenströms paraplybolag Stronghold Invest finns förvaltaren och rådgivaren Newsec, fondförvaltaren Niam och analysföretaget Datscha. Enligt en artikel i DI tidigare i år förvaltar bolaget hela 33 miljarder kronor.

Läs även: Stronghold säljer Datscha

Nu säljer Stronghold Datscha till den amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics, RCA.

Vad har RCA fått betala?

– Vi får tyvärr inte gå ut med det. Det är en stor affär annars hade Stronghold inte sålt, säger Jacob Philipson, styrelseordförande för Datscha, till Fastighetsnytt.

Han säger att det under de senaste åren funnits en ambition att expandera Datscha men att det bara gått till en viss gräns utan en ägare som kan bidra med mer data, kunskap och kapital.

– Vi har varit på jakt lite grann. Vi har fått mellan fem och tio bud de senaste åren. I RCA har vi hittat en partner som kan ta bolaget vidare, säger Jacob Philipson.

Urban Edenström, vd och grundare av Stronghold, säger till Fastighetsnytt att det bolaget varit på jakt efter är partner med stark närvaro i USA.

– Den sista tiden har vi diskuterat med tre större aktörer. Min dröm har varit att vi skulle kunna göra det 50/50 men de har velat äga 100 procent. Och till sist fick vi ett erbjudande från RCA vi inte kunde tacka nej till, säger Urban Edenström.

Hans egna engagemang i Datscha upphör i och med försäljningen.

– Jag jobbar bara med bolag som jag äger och nu äger jag inget i Datscha längre. RCA är en perfekt köpare. Vi har byggt en plattform som du kan använda i vilket land som helst i hela världen och RCA sitter på relevant information om fastighetsbranschen globalt. Om man tankar Datscha med deras information blir ett plus ett så mycket mer än två, säger Urban Edenström.

Läs även: Nytt värderingsverktyg för Datscha: promenad-data

RCA är ungefär fem gånger så stora som Datscha och har huvudkontor i New York och levererar i dag en datatjänst fokuserad på transaktioner.

Ska växa på flera nya marknader

Norden, Frankrike, Holland, Tyskland, vissa delar av Asien och USA nämns som tänkbara länder att lansera i framöver.

Jacob Philipson kommer att fortsätta i bolaget som rådgivare men lämna ifrån sig titeln ordförande. Även nyligen rekryterade vd:n Nils Bergman kommer att lämna. Det är nu upp till den nya ägaren att tillsätta en styrelse.

– Det är inte säkert att vi tillsätter en lokal vd. Det kanske blir en annan lösning i form av en operativ chef, Europachef, affärsområdeschef eller så. Det får vi se, säger Jacob Philipson.

Enligt Urban Edenström sitter hela kompetensen kring Datscha i dag i Stockholm men i övrigt är den svenska huvudstaden ingen bra plats för en expansion på grund av den stora brist på både programmerare och bostäder som finns här.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev