torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Doxa lägger miljardbud på Serneke – vars aktie rusar

Publicerad: 25 april 2023, 06:41

Milstolpe. I förre veckan blev den första lägenheten i Karlatornet, i Göteborg, inflyttad. Skyskrapan uppförs och ägs av Serneke, den väntas stå helt färdig 2024.

Foto: Tomorrow AB

Fastighetsinvesteraren Doxa lägger ett rekommenderat bud på byggjätten Serneke, enligt ett pressmeddelande. Aktieägare i Serneke erbjuds sex nyemitterade aktier i Doxa för varje befintlig B-aktie i Serneke. Budet fick Sernekes aktie att stiga med över 50 procent på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

SvepetSernekeDoxa

ND


Erbjudandet värderar varje B-aktie i Serneke till 35:94 kronor och erbjudandets totala värde uppgår till cirka 1 miljard kronor.

Styrelsen för Serneke rekommenderar enhälligt aktieägarna i bolaget att acceptera Doxas offentliga uppköpserbjudande. Rekommendationen stöds av ett värderingsutlåtande, en så kallad fairness opinion, från KPMG.

Storägarna Ola Serneke Invest, Lommen Holding, Balder och Svolder, vilka tillsammans äger 50,4 procent av det totala antalet utestående B-aktier och röster i Serneke, har ingått bindande åtaganden att acceptera erbjudandet.

"Det stärker indirekt Sernekes nuvarande aktieägarbas och förbättrar förutsättningar för en mer ändamålsenlig och långsiktig kapitalförsörjning av Sernekes verksamhet", skriver Serneke i ett pressmeddelande.

Läs mer: Oscar ser ut att resa sig på nio igen

Erbjudandet innebär en premie om 83,4 procent i förhållande till stängningskursen för Sernekes B-aktier per den 24 april 2023.

– Den premien krävdes för att få huvudägarna att acceptera vårt bud, säger Doxas storägare Greg Dingizian till Dagens industri.

Doxas storägare Greg Dingizian meddelande i mars att han avböjer omval som styrelseordförande i Doxa. Däremot är han tillgänglig som ordinarie ledamot i styrelsen. Dingizian äger 5 000 000 aktier i Doxa genom pensionsförsäkring samt 52 700 000 aktier via Agartha AB.

Doxas storägare Agartha (Dingizians bolag), Malmö Bra Bostad, Bergendahls Invest och Ninalpha, vilka tillsammans äger cirka 44,9 procent av det totala antalet utestående aktier och röster, har åtagit sig att på bolagets årsstämma rösta för förslaget om bemyndigande för styrelsen att besluta om emission av aktier i Doxa, att användas som vederlag i erbjudandet.

– Vi är glada över att Doxa gemensamt med de största ägarna i Serneke i dag tar första steget i det som, för både Doxas och Sernekes aktieägare, är en mycket bra affär med betydande synergier på flera plan, kommenterar Victor Persson, vd för Doxa.

Doxa avser att renodla Serneke till ett bygg- och entreprenadbolag som ska fortsätta på inslagen väg som ett av Sveriges största bygg- och entreprenadbolag, menar Persson vidare.

Man avser även dela ut och särnotera entreprenadbolaget när förutsättningar föreligger.

Läs mer: Hyresrekord för Wihlborgs: "Fortsatt god efterfrågan på våra marknader"

– Samt behålla Sernekes landbank och projektutveckling där vi ser stora framtida värden och tydliga synergier med Doxas kassaflödesgenererande portfölj, framförallt ur ett riskspridnings- och finansieringsperspektiv.

Erbjudandet är bland annat villkorat en acceptgrad överstigande 90 procent.

Sernekes aktie steg med hela 51 procent under tisdagen – stängningskursen landade på 29,66 kronor

Doxas aktie däremot föll tillbaka på nyheten (om nyemission) – vid stängning hade aktien backat med - 4,67 procent och landade på 5,71 kronor.

"Serneke handlas i skrivande stund 10–12 procent under budkursen. Detta kan tänkas spegla osäkerhet kring vad värdet av Doxa-aktien egentligen är", skriver Affärsvärlden och konstaterar att Doxa egentligen är ett investmentbolag med svårsynad substans, där bolagets tunga tillgång är fastigheten Malmö Arena.

Doxas underliggande fastighetsvärde, enligt årsredovisningen 2022, är cirka 3,64 miljarder kronor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev