Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Det pratas om: Flera storaffärer i pipeline och nya yieldrekord

Publicerad: 9 december 2019, 14:45

Solna United. Bild: Skanska.

Den svenska transaktionsmarknaden taktar på starkt och det finns ett antal större affärer i pipeline. Samtidigt trycks yielderna ner mot nya rekordnivåer.


Ämnen i artikeln:

SveaNor FastigheterLogisteaSkanskaHemsö FastigheterSolna UnitedSaltängen Property InvestMidroc Fastigheter

Den svenska transaktionsmarknaden taktar på starkt och det finns ett antal större affärer i pipeline. Samtidigt trycks yielderna ner mot nya rekordnivåer.

Till dags dato uppgår den totala transaktionsvolymen till 180 miljarder kronor och enligt rykten på marknaden är ett antal stora affärer på gång. För att transaktionsrekordet om 218 miljarder kronor från 2016 ska falla krävs sannolikt att SBB:s bud på Hemfosa får tillräckligt stor acceptans för att det ska betraktas som en avslutad affär innan årsskiftet. I annat fall kommer volymerna knappast upp till nya rekordnivåer men 200-miljarders gränsen kan sannolikt passeras.

Under året har vi sett ett antal större affärer; både styckesaffärer som Folksams köp av Trygg-Hansa huset från Areim som i sin tur köpte Tidningshuset av Fabege häromdagen, och portföljaffärer som Blackstones förvärv av en stor logistikportfölj från Corem samt försäljningen av Bråvikenportföljen till koreanska investerare. Slutligen har även strukturaffärer som Vonovias köp av Blackstones Hembla-aktier, Amastens köp av Urbano och så givetvis SBB:s bud på Hemfosa som dock inte är klart än.

Läs även: All time high på Stockholmsmarknaden

I pipeline finns sedan, som redan nämnts ett antal högprofilerade affärer. Midrocs fastighets Landbyska verket vid Humlegården är ute till försäljning och där ryktas det om ett kvadratmeterpris i häradet 185-200 000 kronor, Skanska håller på och säljer Solna United där ryktet säger att kvadratmeterpriset landar runt 100 000 kronor och i Hagastadens sägs det att Hemsö och SveaNor säljer sin gemensamma life science-fastighet för ett kvadratmeterpris i samma härad.

Icas centrallager ute till försäljning

I samtliga dessa affärer lär fastigheterna gå loss till underliggande fastighetsvärden i miljardklassen och ytterligare en fastighet som är ute till försäljning i den klassen är ICA:s centrallager i Västerås. Fastigheten är First North-listade Saltängen Property Invests enda fastighet och värderades till 1,4 miljarder kronor i bolagets senaste rapport. Intressant i sammanhanget är att Logistea, även det ett enfastighetsbolag, har aviserat sin avsikt att avyttra sin fastighet. Den är inte lika stor men enligt uppgift till Fastighetsnytt kan det finnas en möjlighet att Saltängen och Logistea kan utgöra någon form av portfölj. En försäljning av dessa två fastigheter lär enligt bedömare dock inte bli klar innan årsskiftet och det är högst oklart om man hinner bli klar med ovannämnda kontorsfastigheter.

Läs även: Rekordaffär: Trygg Hansa-huset sålts för 4,3 miljarder

Vad innebär då kvadratmeterpriser på 100 respektive 200 000 kronor? Försöker man översätta det till yielder så betyder det, enligt marknadsrykten, att initialyielden på Landbyska verket hamnar runt 3 procent (eller till och med lite under 3 procent) medan Solna United och Hemsös och SveaNors fastighet i Hagastaden sannolikt kommer att hamna lite över 3 procent men närmare 3 än 3,5 som en person med insikt uttryckte det.

Så låga nivåer har man inte sett tidigare på Stockholms kontorsmarknad men med tanke på att förväntningarna om högre räntor har kommit på skam så är det rimligt att fastighetsinvesterarnas avkastningskrav kryper ytterligare något neråt.

Det finns med andra ord mycket som tyder på att en ny yieldnivå håller på att etableras och en yieldnivå på 3 procent kan man bara beteckna som en hyfsat hög lägstanivå.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.