Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

”Det finns ett intressant fönster att gå in i Norge just nu”

Publicerad: 16 oktober 2020, 12:48

Efter att mycket pausat under våren tog transaktionsmarknaden fart under hösten då mycket legat ogjort när pandemin rasade som mest. Mikael Söderlundh, partner och marknadsanalytiker på Pangea, beskriver situationen på den norska transaktionsmarknaden som natt och dag om man jämför före och efter sommaren.


Ämnen i artikeln:

NorgePangea Property Partners

Mikael Söderlundh lyfter att det var mycket striktare förhållningsregler i Norge och därför blev kontrasten väldigt stark när marknaden väl kom i gång. Det rivstartades under årets andra hälft. Bland annat handlade SBB samhällsfastigheter för över fyra miljarder, Balder köpte halva det norska bolaget Anthon B Nilsens fastighetsportfölj värd tre miljarder och ett av de finare kontorskomplexen i Oslo, Tjuvholmen Allè 1-5, är på väg att säljas på rekordnivåer.

Läs även: Miljardköp för SBB i Norge

– Det görs affärer till både höger och vänster just nu, med knivskarp konkurrens mellan köparna. Tjuvholmen Allé är ett bra exempel, en väldigt fin fastighet i Oslos bästa läge, där Eiendomsspar och Canica tecknat ett LOI efter en supersnabb process. Prislappen är hemlig men ligger på samma nivå som de absolut bästa objekten i Stockholm. Det var också ett extra roligt uppdrag för oss att arbeta med eftersom Pangea var en av hyresgästerna i fastigheten, vilket vi kunde dra nytta av i försäljningsprocessen, säger Mikael Söderlundh.

Affärer som pausades under våren sätts åter på marknaden vilket är ett tecken på starkare sentiment. En av de avgörande faktorerna som Mikael Söderlundh pekar på handlar dock om räntan. Norge var egentligen det enda landet i Norden som haft en ränta att tala om när man gick in i krisen. Men från nivån 1,5 procent i mars sänktes den sedan i tre steg för att i juni landa på dagens nollränta. 

– Det har varit ett av de största hindren för utländska investerare att göra affärer i Norge, det har varit för dyrt att låna pengar. Samtidigt har också den norska kronan försvagats ordentligt, och är i dagsläget billigare än den svenska kronan, trots att den norska ekonomin är en av Europas starkaste och oljepriset har återhämtat sig. Så det finns ett intressant fönster att gå in i Norge just nu, vilket vi ser att snabbfotade investerare utnyttjar.

Läs även: Norska bostadsjätten satsar i Sverige – hon blir vd

Enligt Pangeas siffror ligger transaktionsvolymen för den norska marknaden på 56 miljarder norska kronor hittills i år vilket bara är 6 procent lägre än motsvarande period förra året.

– Och då har ändå hela landet varit i princip nedsläckt under andra kvartalet och det finns fortsatt stora resebegräsningar. Men över tid ser vi att den norska marknaden gradvis blivit mer likvid och transparent. Idag är det Nordens näst största fastighetsmarknad, efter Sverige, och det är en sund konkurrens mellan olika typer av köpare och långivare. Vi tror att det starka intresset för norska fastigheter kommer att hålla i sig, säger Mikael Söderlundh.

Vi tror att det starka intresset för norska fastigheter kommer att hålla i sig.

Jämfört med den svenska marknaden har det varit betydligt högre aktivitet inom kontorssegmentet i Norge senaste tiden, även om det finns en hel del frågetecken om hur framtiden ser ut. Det målades upp mörka moln i början av krisen men Mikael Söderlundh tycker att sektorn hittills har visat styrka.

– Det är fortfarande större osäkerhet än vanligt och vi vet att hyresmarknaden brukar vara trögrörlig. Men så här långt in i krisen har hyresförlusterna inom kontorssegmentet varit små och hyresnivåerna är nästan oförändrade. Vi får kanske några lite trögare år framåt, men vi tror inte på någon krasch. Riskerna är förmodligen större i Stockholm också där hyrorna ökat snabbare än i Oslo, framför allt i cityläge.

 

 

 

 

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.