Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Det finns alltid ett tidigt skede

Publicerad: 13 april 2012, 07:28

Örjan Wikforss

Vi kom in för sent, heter det. Vi skulle ha varit med i ett tidigare skede. Nu blev det som det blev. Det hade kunnat bli bättre bara vi hade fått vara med från början. Det är ett mantra som upprepas gång på gång inom planering och byggande.


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Vi kom in för sent, heter det. Vi skulle ha varit med i ett tidigare skede. Nu blev det som det blev. Det hade kunnat bli bättre bara vi hade fått vara med från början. Det är ett mantra som upprepas gång på gång inom planering och byggande. Men det finns alltid tidiga skeden, påpekade en erfaren besiktningsman som ju är sist i kedjan och utvärderar det byggda resultatet: Det finns alltid tidiga skeden.

Det produktionen kallar tidiga skeden är projektering och produktionsplanering. Det projektörerna kallar tidiga skeden är stadsplanering och detaljplaneläggning. Det förvaltaren kallar tidiga skeden är övertagande och inflyttning. Och visst är det önskvärt att produktionskunnande finns med vid projekteringen så att den levererar byggbara lösningar och omvänt måste projektörerna finnas med i produktionen för att säkra att det planerade också blir det byggda. Stadsplanerarna kan inte planlägga byggbart utan att projektörerna finns med för att visa byggnadernas fotavtryck och rumsliga organisation. Och projektörerna kan inte medverka till att byggnaderna blir lämpliga pusselbitar i en hållbar stadsutveckling utan kontakt med stadsplanerarna. Och förvaltarna kan inte hyra ut utan att ha inflytande över helheten.

Olika aktörer kallar olika skeden för tidiga skeden. I dessa tider av närmast unison övertygelse om samverkan och dess förträfflighet har resultatet blivit att alla ska vara med i alla skeden för att säkra att inget lämnas åt slumpen. För sent-retoriken har blivit allmän sanning. Det är lätt hänt att de tidiga skedena blir överbefolkade. Det är nämligen en konst att arbeta i ett verkligt tidigt skede då det mesta är osäkert, då bladet är blankt och då svaren på frågorna saknas. De som medverkar måste behärska konsten att arbeta under osäkerhet och veta hur man gör för att lösa upp problem, söka efter de ordnande principerna och vara öppna för omkastningar, omtag och omtänkande. Ja, även för det mest förbjudna i byggandet: alla ändringar som hör till den sökande fasen.

Som arkitekt har jag varit med om hur de många hänger över axeln och säger: skissa något, rita upp något snabbt så att vi kan börja räkna och produktionsplanera. Det finns en skämtteckning som illustrerar detta dilemma. En fullpackad buss har fått punktering. Busschauffören har gått ut till det punkterade bakdäcket och hänger med full tyngd på domkraften utan att lyckas lyfta bussen för att kunna byta däcket. De fyrtio passagerarna har nämligen ställt sig längst bak i bussen för att titta och skynda på chauffören.

Övertygelsen om att den ideala processen är en enda sammanhållen kedja i vilken alla aktörer kan samverka smärtfritt i alla skeden tål att ifrågasättas. I själva verket består den ju av skeden som är mycket olika till sin art. De proaktiva skedena, planering och projektering kontra de reaktiva skedena, produktionsplanering och byggande. I de proaktiva skedena försöker man förutse den kommande händelseutvecklingen. I de reaktiva står man mitt i händelseutvecklingen och måste parera det som sker. Tala om olika realiteter! I skissfasen måste man arbeta approximativt med den grova pennan, i projekteringen däremot med millimeterprecision. Det är i flera avseenden fråga om olika slags kunskap och olika arbetsmetoder som behärskas av olika specialister. Vi kanske skulle vinna en fördel av att respektera dessa skillnader och inse att i varje skede finns ett tidigt skede. Och till det skedet ska de inbjudas som kan bidra aktivt just där annars blir farkosten framtung och svår att navigera.

För fastighetsutvecklaren är inget av dessa skeden ett tidigt skede. Det byggfolket kallar tidigt skede betyder ju att det finns ett beslut om att starta ett projekt. Skedet före projektet existerar inte för de produktionsinriktade. För fastighetsutvecklaren däremot, är det tidiga skedet den kritiska fas som avslutas med ett beslut om att starta ett projekt. Och i denna fas gäller det att ha modet att inte fatta beslut för tidigt, utan att istället skaffa sig handlingsutrymme och lugnt invänta exakt rätt tillfälle att gå till handling. Det finns, som sagt, alltid ett tidigt skede.
Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA, professor i projektkommunikation KTH Arkitektur och samhällsbyggnad, Partner i arkitekturanalys sthlm ab

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 2, 2012

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.