Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Den Nye Killens möjligheter

Publicerad: 13 april 2012, 07:35

Stig-Björn Ljunggren

När jag skriver det här befinner vi oss i en socialdemokratisk acceleration, där den ursprungliga kickoffen kommer från att Den Förre Killen avgått, och nu att Den Nye Killen fått folks förtroende. När ni läser det här misstänker jag att accelerationen minskat och en marschhastighet kring drygt 40 procent närmar sig.


Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 2, 2012

När jag skriver det här befinner vi oss i en socialdemokratisk acceleration, där den ursprungliga kickoffen kommer från att Den Förre Killen avgått, och nu att Den Nye Killen fått folks förtroende. När ni läser det här misstänker jag att accelerationen minskat och en marschhastighet kring drygt 40 procent närmar sig.

Jag misstänker också att vi framåt sommaren kommer att vara tillbaka i en situation som liknar den under förra mandatperioden, där två ungefär lika stora solar omges av en svärm små planeter. Det är moderaterna och socialdemokraterna, samt sex drabanter, varav några riskerar att förvandlas till ett grusigt asteroidbälte.

Den Nye Killen har några tydliga fördelar som gör att väljarna gillar honom. Han är den förste socialdemokratiske partiledaren sedan August Palms dagar som haft ett riktigt arbete. Han är den ende av partiledarna som arbetat INOM näringslivet snarare än MED näringslivet. Han kan således både svetsa och läsa undertexten till en balansräkning.

Lite grann liknar Den Nye Killens situation den som gällde för Den Gamle Killen under saneringsåren. Detta gamla kommunalråd från Katrineholm fick stort stöd från näringslivet därför att han, som de själva, pekade med hela handen. Och tog itu med statens ekonomiska problem med hårda nypor, utan en massa daltande. Dessutom hade Den Gamle Killen ett makalöst sifferminne som han alltid kunde använda för att vrida vapnen ur händerna på De Mest Drabbade gnällmånsarna bland alla de aktörer som ständigt försöker vigga pengar av staten.

När Den Förre Killen blev tillsatt fick jag frågor om han var fågel eller fisk. Jag svarade att han kunde öppna upp en ny väg till en solbelyst dalgång där betet räcker till alla, men han kunde också leda oss ner i underjorden, till Belsebub och hans svavelosande anhang. Efter ett tag slutade folk att fråga. De visste svaret själva.

Den Nye Killen däremot, han genererar frågor av typen ”är han verkligen så bra som han verkar” och ”han säger inte så mycket, men han verkar pålitlig”. Nå, det senare är förstås sant. Den Nye Killen har inte satt ner foten i så många frågor, och han har en låg profil. Men landets mest respekterade politiker, statsminister Reinfeldt, säger inte heller så mycket. En tydlig tysthet väcker av allt att döma respekt. Låt de andra pladdra, sitt själv still i båten och låt andra hojta.

Det var något som Den Enda Kvinnan inte praktiserade. Hon tog debatter, kobrasnabb och på stockholmstypisk dialekt. Fördelen med det är att alla får veta vad partiet tycker, nackdelen är det inte är alla som gillar det tydliga besked de får.

Det verkar inte bara vara gamla socialdemokrater som nu frestas att återvända till fadershuset sedan en rejäl farbror tagit över. En karl som väcker empati, ehuru han är ett hittebarn, samtidigt som han väcker respekt, eftersom han ser ut som en gammal prisboxare. Nej, det är också rejäla höger­väljare som börjar snegla åt Den Nye Killens håll. Eftersom de tröttnat på Alfons Åbergs Gäng. Och nu kan tänka sig att hänga en stund med Tjuren från Sveavägen 68. För att se om det blir lite mer handling, och mindre med inkännande pladder.

Således. Den Nye Killen skänker social­demokratin nytt hopp. Men vägen till val­seger 2014 är lång. Kanske går det som förra gången, att partiet glider fram på en räkmacka, för att när valrörelsen startar låsa in sig med sin egen dödslängtan, göra konstiga ställningstaganden på temat Mer Bidrag Till Folket, skaffa sig ännu märkligare kompisar (Muppar På Sidan Om Allfartsvägarna) och samtidigt ser regeringen samla de med­borgare som oroar sig för utrikes elände.

Låt oss återkomma.

Den Nye Killen = Stefan Löfven
Den Förre Killen = Håkan Juholt
Den Gamle Killen = Göran Persson
Den Enda Kvinnan = Mona Sahlin

Stig-Björn Ljunggren
Författare och statsvetare

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 2, 2012

Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.