Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Datscha: ”Affärer för 20 miljarder har stoppats”

Publicerad: 4 maj 2020, 09:12

Trots en rekordhög aktivitet i Q1 kan man förvänta sig ett mycket svagare Q2.

Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

Transaktionsåret, som drog i gång med buller och brak, har fått ett abrupt slut i coronakrisens spår. ”Affärer för minst 20 miljarder kronor har stoppats eller pausats på grund av de rådande omständigheterna”, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

DatschaCoronaviruset

Under första kvartalet i år sprakade transaktionsfesten fortfarande på för fullt. Räntan var låg och fastigheter ett intressant placeringsalternativ för både inhemskt och utländskt kapital. 

Vi ser redan nu att affärer för minst 20 miljarder kronor har stoppats eller pausats.

Nu slås festen dock i spillror av coronapandemins framfart. Arbetslösheten ökar med den högsta hastigheten på flera årtionden och är högre än under finanskrisen 2008. 

– Arbetslösheten kan stiga till 10 procent redan till sommaren, enligt experter. Att det påverkar fastighetsbranschen är ett faktum, även om det ännu är oklart hur mycket, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha, till Fastighetsnytt. 

Trots en rekordhög aktivitet i Q1 kan man förvänta sig ett mycket svagare Q2.

– Vi ser redan nu att affärer för minst 20 miljarder kronor har stoppats eller pausats på grund av de rådande omständigheterna, säger Andersson. 

I första kvartalet uppgick transaktionsvolymen till rekordhöga 62 miljarder kronor i år, vilket är 55 procent mer än under samma period förra året och den högsta nivån sedan finanskrisen 2008. Statistiken för april och resten av Q2 har inte sammanställts ännu.

Tufft år för många branscher

Det som märks redan nu är att de verksamheter som har förlorat eller minskat sina intäktsmöjligheter drabbas hårdast av krisen, vilket gäller främst hotell- och restaurangbranschen. 

– Fastighetsbolag med sådan verksamhet har drabbats av höga hyresförluster och kraftigt ökade vakanser, samtidigt som många av hyresgästerna har försatts i konkurs eller rekonstruktion, säger Kristina Andersson. 

UC uppskattar att konkurserna i hotell- och restaurangbranschen kommer att öka med 122 procent i april, jämfört med april 2019.

– Handel är ett annat segment som har fått svåra problem. Flera stora varukedjor har tvingats stänga ner sin verksamhet, som MQ, Intersport och Teknikmagasinet.

Även större fastighetsbolag har drabbats hårt av krisen. Atrium Ljungberg har dragit tillbaka sin helårsprognos och skrivit ned värdet på sina fastigheter med 1,5 miljarder kronor. 

– Listan kan bli lång på saker som påverkar fastighetsbranschen. Men trots det så har det ändå skett en hel del affärer i april, säger Kristina Andersson. 

Fastighetsnytt kunde senast i onsdags rapportera om en stor affär; nämligen när Amasten köpte bostäder av SBB till ett fastighetsvärde om 1,5 miljarder kronor. 

Transaktionsvolym per fastighetssegment Q1-2020

Kontor 25,2 miljarder       

Samhällsfastigheter 14 miljarder   

Handel 8,7 miljarder    

Bostäder 8,2 miljarder

Industri 3,2 miljarder

Mark & byggrätter 2,4 miljarder

Hotell 0,3 miljarder

 

Totalt: 62 miljarder kronor

 

Källa: Datscha

De tre största affärerna Q1-2020

SBB förvärvar Hemfosa, värdet för de svenska fastigheterna är 28,2 miljarder kronor. 

Atrium Ljungberg säljer Farsta centrum i Stockholm till Stadsrum för 3 979 miljoner kronor. Affären omfattar ett hyresvärde om 310 miljoner kronor och drygt 100 000 kvadratmeter uthyrbar yta. 

Skanska säljer Solna United för cirka 3,3 miljarder kronor till en fond som förvaltas av DWS. Priset motsvarar cirka 100 000 kronor per kvadratmeter.

 

Källa: Datscha

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

DatschaCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.