fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Danske Bank: ”Skarpt läge – stora risker för fastighetskris”

Publicerad: 14 november 2022, 08:57

Louis Landeman, chef för kreditanalys hos Danske Bank, menar att det är skarpt läge för fastighetsbranschen nu.

Kombinationen av stigande räntor och en vikande konjunktur ökar riskerna i den svenska fastighetssektorn. Bolagen måste nu agera för att sänka sin skuldsättning och risken finns att den processen blir oordnad, om till exempel många samtidigt vill sälja fastigheter, och utvecklar sig till en fastighetskris, det menar Louis Landeman, chef för kreditanalys hos Danske Bank.

Ämnen i artikeln:

Danske BankLouis Landeman

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


– Jag kan varken svara ja eller nej på om det kan bli en fastighetskris. Det finns stora risker, med en svagare konjunktur samtidigt som räntorna går upp. Nu är det skarpt läge för fastighetsbranschen och en tydlig slutsats är att skuldsättningen måste ned, säger Landeman.

Läs mer: Corem i avsiktsförklaring om 5-miljardersförsäljning

Han konstaterar att rapporterna för det tredje kvartalet var fortsatt stabila, men att stigande räntor med en fördröjning påverkar avkastningskrav och fastighetsvärden.

– Nu under det fjärde kvartalet tror jag att vi kommer att få se större nedjusteringar av fastighetsvärden, vilket kommer att öka pressen på kreditbetygen, säger han.

Läs även: Handelsbanken – Tvångsförsäljningar väntar svårt skuldsatt bransch

Han tillägger att de stora fastighetsbolagen, som till stor del finansierar sig på obligationsmarknaden, är beroende av höga kreditbetyg och därför måste sänka sin skuldsättning för att kunna försvara betygen. Detta kan i grunden gå till på tre sätt: Sälja tillgångar, ställa in aktieutdelningar och nyemissioner.

Samtidigt är det inte säkert att detta alltid blir så enkelt. Vill många sälja samtidigt för att stärka sina balansräkningar pressas fastighetspriserna och frågan är också vilka köpare som finns. Många storägare kan även vara beroende av utdelningar för sitt eget kassaflöde och nyemissioner av aktier lär vara mindre attraktiva med låga börskurser som innebär substansrabatt på tillgångarna.

Läs mer: Baldertoppen: ”Allt är inte nattsvart”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev