Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Concent omförhandlar Barents Center-avtal

Publicerad: 1 februari 2017, 09:53

Modell över Barents Center.

Concent har rivit upp och ersatt sitt tidigare avtal om försäljning av Barents Center i Haparanda till ett konsortium lett av de finska investerarna Erkii Hanhirova och Jarmo Viitala.


Ämnen i artikeln:

Barents CenterConcent

Concent har rivit upp och ersatt sitt tidigare avtal om försäljning av Barents Center i Haparanda till ett konsortium lett av de finska investerarna Erkii Hanhirova och Jarmo Viitala. Enligt det avtal som ersätter det gamla säljer man projektet till samma köpare men nu finns det en initial köpeskilling om 279 miljoner kronor. Dessutom äger Concent rätt till en positiv eller negativ tilläggsköpeskilling baserad på värdet av etapp 1 av produktionen av Barents Center, som det heter i bolagets pressmeddelande.

Värdet för etapp 1 kommer att fastställas av en extern värderare vid tidpunkten för godkänd slutbesiktning och brytpunkten för positivt tillägg är preliminärt satt till 1,2 miljarder kronor. Concent har rätt till 50 procent av den del av värdet som överstiger 1,2 miljarder och betalar högst 40 miljoner kronor i ersättning om värdet understiger 1,2 miljarder kronor. 40 miljoner betalar man om värdet är 1,12 miljarder eller mindre.

Formellt är det dotterbolaget Östermyra Bruk som säljer fastigheterna Patan 1 och Patan 2 som tillsammans utgör Barents Center. Concent har beslutat att använda 213 miljoner kronor av köpeskillingen till förtida inlösen av det obligationslån om 200 miljoner kronor som emitterades av det Östermyra Bruk i september 2016. En förtida inlösen medför att man betalar utestående kapitalbelopp och en ränta om 13 procent fram till 12 mars 2017.

Fastighetsnytt har sökt Concents styrelseordförande Sven Kallstenius, utan framgång.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Barents CenterConcent

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.