lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Colliers: Hög transaktionsvolym 2022 – trots nedgång med 31 procent

Publicerad: 22 december 2022, 10:59

Mikael Söderlundh, Analyschef Colliers Norden & Partner.

Foto: Pressbild(Getty Images

Efter rekordåret 2021, när fastigheter för 71 miljarder euro bytte ägare i Norden har transaktionsvolymen minskat med hela 31 procent i år. Volymen på 49 miljarder euro är dock den näst högsta någonsin, endast slagen av just 2021, enligt fastighetsrådgivaren Colliers.

Ämnen i artikeln:

SvepetColliers

JB


Bakom den starka siffran står att året inleddes starkt, med en rekordvolym om 30 miljarder euro under det första halvåret. Under det andra halvåret minskade volymen med 34 procent.

– Inbromsningen beror delvis på finansieringen som blivit dyrare och svårare, samt en försvagad ekonomi. Dessutom har den börsnoterade fastighetssektorn sjunkit med 45 procent under 2022, konstaterar Mikael Söderlundh, Analyschef Colliers Norden & Partner.

I Sverige, som är den största marknaden i regionen, minskade volymen mest – med 42 procent. Finland går mot strömmen som det enda land där volymen ökade – upp 4 procent från 2021.

Läs även: Experterna om marknaden 2023 – segment för segment

En stor förändring från 2021 är att de noterade fastighetsbolagen har gått från att vara nettoköpare till att bli nettosäljare.

– Den noterade fastighetssektorn värderas för närvarande med närmre 40 procent rabatt mot bokförda substansvärden, vilket gör det svårt för bolagen att vara aktiva på köpsidan. I stället har vi sett stora fastighetsförsäljningar och nyemissioner för att hantera ett tuffare finansieringsklimat och kraven på kreditvärdighet, säger Joakim Arvius, vd Colliers Sverige & Partner.

Andra trender som Colliers noterar är att utländska investerare fortsätter vara nettoköpare och att bostäder fortsatt är det största segmentet, med 28 procent av den totala volymen, följt av logistik med 19 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev