tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Cibus tar steget in i Sverige – miljardköper av Coop

Publicerad: 5 mars 2020, 09:34

Sverker Källgården, vd på Cibus, är glad att ta steget in i Sverige genom storköpet av Coop-butiker. Foto: Coop / Cibus

Cibus köper 111 matvarubutiker med ett fastighetsvärde om cirka 1,9 miljarder kronor från Coop. Bolaget tar därmed klivet över från Finland till Sverige.

Ämnen i artikeln:

Coop FastigheterCibus

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Fastigheterna är belägna i södra och mellersta Sverige och är uthyrda med nya tioåriga triple net-avtal med Coop som hyresgäst. Triple net innebär att hyresgästen står för vissa kostnader, såsom underhåll, skatter, och försäkringar. 

– Vi är väldigt glada över att vi fått möjligheten att ta steget in i Sverige, förhandlingarna med Coop har varit konstruktiva och att vi kommit överens om ett triple net-upplägg vilket gör den här affären unik i Sverige. Vi är vana vid triple net från vår finska portfölj och det är glädjande att även Coop hade samsyn kring de fördelar ett sådant upplägg innebär för båda parterna, säger Cibus vd Sverker Källgården i en presskommentar.

Läs även: Coop går mot lägre priser

Den uthyrbara ytan uppgår till cirka 118 000 kvadratmeter och hyresintäkterna uppgår till 10,6 miljoner euro per år. Fastighetsportföljen ingick i Coops köp av Nettos svenska verksamhet 2019. Bolaget skriver att förvärvet är linje med den kommunicerade strategin att växa fastighetsbeståndet i nya geografier.

Vill ha långvarigt samarbete med Coop

– Affären är strategiskt viktig för oss då det är relativt nybyggda och renodlade matbutiker i bra storlek och nu kan vi fortsätta vår framgångsrika strategi, att köpa enstaka fastigheter och portföljer som kompletterar den här affären i en ny geografi. Vi ser fram emot ett långvarigt och framgångsrikt samarbete med Coop, en stor och seriös aktör som fokuserar på kunden och har ett tydligt hållbarhetsarbete, vilket är viktiga punkter för oss, säger Källgården.

Efter transaktionen uppgår Cibus fastighetsportfölj till 253 fastigheter värderade till cirka 1 055 miljoner euro. Cibus bedömer att Transaktionen, genom sin storlek och geografiska läge, medför ökad visibilitet för bolaget från kunder, kreditgivare och investerare.

Tillträde beräknas ske den 10 mars 2020, då också kontant betalning ska ske.

Delfinansierar med nyemission

I samband med köpet genomför Cibus en riktad emission om 6 220 000 aktier, vilket tillför bolaget cirka 886 miljoner kronor före emissionskostnader.

Teckningskursen fastställdes till 142,5 kronor genom ett så kallat accelererat bookbuilding-förfarande, som genomförts av Pareto Securities och Swedbank.

Ett stort antal svenska och internationella institutionella investerare deltog i emissionen, som var kraftigt övertecknad. Däribland Clearance Capital, Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Norron Asset Management och Sensor Fonder.

Emissionen medför att antalet aktier i bolaget ökar med 6 220 000 till totalt 37 320 000 aktier. Det motsvarar en utspädning om cirka 16,7 procent av antalet aktier och röster. Aktiekapitalet ökar samtidigt med 62 200 euro till totalt 373 200 euro. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev