Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Catena gör stort markköp utanför Södertälje

Publicerad: 14 september 2018, 11:00

Benny Thögersen, vd på Catena.

Foto: Catena.

Catena köper 450 000 kvadratmeter mark av Smedberg Logistik- & Industrimark AB i det nya logistikområdet Stockholm Syd mellan Södertälje och Nykvarn.


Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Catena köper 450 000 kvadratmeter mark av Smedberg Logistik- & Industrimark AB i det nya logistikområdet Stockholm Syd mellan Södertälje och Nykvarn.

Affären sker via en bolagsaffär till ett åsatt fastighetsvärde om 315 miljoner kronor, skriver Catena i ett pressmeddelande.

Området, som är beläget några mil söder om huvudstaden, ligger vid motorvägen E20 i nära anslutning till E4. Dessutom finns närhet till hamn, industrispår och flygplats.

– De stora varuflödena till Stockholm kommer från söder. Med den förvärvade marken skapar vi möjligheter för framtida lager- och terminalbyggnader i ett logistikläge där vi både upplever en ökande efterfrågan och ser en stor potential, säger Maths Carreman, Catenas regionchef i Stockholm, enligt pressmeddelandet.

Bolaget kommer investera i storleksordningen 1,5-2 miljarder vid utvecklingen av fastigheten, enligt Catenas vd Benny Thögersen.

-Jag tycker naturligtvis att det är fantastiskt kul att få etablera i ett läge där det finns en stark efterfrågan efter moderna logistikytor. Det behövs mer kapacitet i systemet och att ta någonting från ax till limpa känns fantastiskt kul, säger han i samtal med Fastighetsnytt.

Enligt Thögersen så har man inte funderat på huruvida Catena kommer att bygga på spekulation på fastigheten.

– Nu kommer vi tillsammans med säljaren att fokusera på jobba fram en detaljplan och det kommer att ta upp till ett par år, säger han.

Enligt Jan-Olof Smedberg på Smedberg Logistik- & Industrimark AB så är det möjligt att bygga upp till 225 000 kvadratmeter logistikyta i området.

Transaktionskonsulten Angermann, som var säljrådgivare i affären, uppger att intresset för utvecklingsprojektet var mycket stort från både svenska och internationella investerare, vilket återspeglar att e-handeln lett till ökad konkurrens om fastigheter i rätt läge.

Stockholms Syd väntas enligt Angermann växa kommande år och bli attraktivt i likhet med logistikområdet Brunna och Rosersberg norr om Stockholm.

Planarbete pågår för den förvärvade fastigheten och detaljplan för lager, logistik och industribyggnader på markområdet förväntas vinna laga kraft under 2019.

I affären ingår också ett antal åtaganden, såsom dagvattenhantering, gator med mera, som bekostas av säljaren. Avtalet är villkorat med förutsättningen att detaljplanen antas och vinner laga kraft senast 2020, i samband med det sker även tillträde.

Catena har sedan tidigare omkring 1,7 miljoner kvadratmeter logistikyta och ungefär lika många kvadratmeter byggbar mark.

AG Advokat var legal rådgivare i transaktionen.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.