torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Castellum säljer till Diös för 4,5 miljarder

Publicerad: 22 november 2016, 06:43

Henrik Saxborn och Knut Rost. Foto: Castellum/Diös.

Castellum står för årets näst största affär när bolaget säljer tio fastigheter i Sundsvall, 13 i Umeå och nio i Luleå till Diös. Försäljningspriset uppgår till hela 4 500 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

CastellumHenrik SaxbornLuleåUmeåSundsvall

Portföljen som säljs består främst av kontor och butiker, med inslag av bostäder. Ytan omfattar totalt 216 000 kvadratmeter. Affären innebär att Castellum lämnar Umeå. Beståndet reduceras samtidigt kraftigt i Luleå och Sundsvall.

– Affären innebär att vi koncentrerar verksamheten till färre orter, och att vi därmed ökar densiteten i beståndet, säger Henrik Saxborn, koncernchef på Castellum. Castellum kommer, i enlighet med vår långsiktiga strategi, att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet, genom såväl projekt som förvärv.

Totalt motsvarar försäljningen 15 procent av portföljen som köptes i samband med Norrporten-affären.

Efter köpet av Norrporten sa Henrik Saxborn att man skulle sälja fastigheter för minst fyra miljarder kronor som en del i att finansiera köpet. Under hösten har man sålt för totalt cirka 1,2 miljarder kronor.

I de sålda fastigheterna är Sveriges Domstolar, Skandia och Trafikverket de största hyresgästerna. Hyresvärdet uppgår till 360 miljoner kronor om året.

Nyemission på 1,8 miljarder
För Diös del genomför man en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare om cirka 1,8 miljarder kronor för att delfinansiera förvärvet. Vid en extra bolagsstämma ska frågan hanteras.

– Vi stärker vår verksamhet och närvaro på viktiga tillväxtorter, i synnerhet i Umeå och Luleå där vi haft en ambition att växa under en längre tid. Många av fastigheterna är belägna i direkt anslutning till våra befintliga fastigheter och vi ser på sikt såväl intäktssynergier som stordriftsfördelar av förvärvet. Vi blir ett större och stabilare bolag med ökat kassaflöde och ännu bättre förutsättningar att skapa värden för våra ägare, säger Knut Rost, vd på Diös.

I och med affären ökar Diös fastighetsvärde från 13,4 miljarder till 17,9 miljarder kronor.

Diös arrangerade en pressträff med anledning av affären och där sade Knut Rost bland annat att de fastigheter man nu förvärvar kommer ifrån Norrporten-beståndet vilket innebär att det är en väldigt hög kvalitet på fastigheterna men även på hyresgästerna.

– 30 procent av hyresgästerna är offentliga eller finansierade med skattemedel och det är en större andel än vad vi har haft tidigare. Offentliga aktörer ställer högre krav och det är något vi måste lära oss att hantera.

Vidare konstaterar han att fastigheterna kompletterar det befintliga beståndet mycket väl.

– Det kom lite som en önskan, säger han.

Lars-Göran Dahl, affärsutvecklingschef på Diös, säger att det finns vakanser i det förvärvade beståndet som bolaget kan jobba med och skapa värdeökning i. Umeå och Luleå är de orter som Diös har vuxit mest på på sistone och i och med förvärvet fördubblar man sin närvaro på orterna. Den initiala yielden i affären är 5,3 procent (enligt Castellum 5,1 procent).

Finansieringen av köpet är inom ramen för bolagets finansiella mål. Dess belåningsgrad hålls i princip konstant och soliditeten stiger med 3 procentenheter, säger CFO:n Rolf Larsson.

– Det är även glädjande att Diös tre största ägare (reds. anm: AB Persson Invest, Backahill Inter AB och Bengtssons Tidnings Aktiebolag – totalt äger de 36 procent) står bakom bolagets expansion och har åtagit sig att teckna sina pro-rata andelar i den förestående nyemissionen, säger Bob Persson, styrelseordförande i Diös.

Pangea var säljrådgivare till Castellum. Cushman & Wakefield var finansiell rådgivare till Diös i samband med förvärvet. Savills har utfört fastighetsvärderingarna. Advokatfirman Glimstedt var legal rådgivare till Diös.

Tillträde sker 1 februari 2017.

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev