Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Capman säljer sin andel i norskt färjebolag till CBRE

Publicerad: 9 augusti 2022, 08:10

Norled

Foto: Capman

Parterna har kommit överens om att CBRE IM köper Capman Infras andel i ett av Norges ledande färjebolag, Norled.


Ämnen i artikeln:

CapManCBRENorgeSvepet

I går blev det klart att Capman säljer en ikonisk bryggeribyggnad i Köpenhamn till ett tyskt familjeföretag. I dag meddelade bolaget att man även säljer av sin andel i Norled, vilket blir Capman Nordic Infrastructure-fondens första transaktion. 

– Det har varit en stor ära att få samarbeta med Norleds engagerade medarbetare och ledning, kommenterar Ville Poukka, chef på Capman Infra. 

CapMan Infra och CBRE Investment Management förvärvade 2019 vardera 50 procent av aktierna i färjebolaget.

– Vi har gjort Norled till ett framgångsrikt bolag genom att stärka ledningsgruppen, organisationen och anbudsprocesserna, samtidigt som vi har satsat rejält på att minska koldioxidavtrycket, säger Poukka.

Läs även: Capman säljer ikonisk bryggeribyggnad i Köpenhamn

Målet är att i princip hela flottan ska vara koldioxidfri inom tio år. 

– Vi tror att de långsiktiga kapacitetsbaserade kontrakten i kombination med den norska statsstödda gröna omställningen gör Norled till ett attraktivt investeringsmål i den europeiska transportsektorn, kommenterar Dr. Andreas Köttering, chef för Europe Private Infrastructure på CBRE IM.

Den norska regeringen har satt upp ambitiösa mål för att främja vattentransporter som en viktig del av kollektivtrafiken, samt stödprogram för att omvandla dieseldrivna färjor till el- och vätgasdrivna i stället. 

Norled är en av Norges fyra ledande sjötransportoperatörer, som driver 41 bil- och 30 passagerarfärjor med kapacitetsbaserade kontrakt och är pionjär inom miljövänliga transportlösningar såsom hybriddrivna fartyg och vätgasteknik. Bolaget minskade koldioxidutsläppen med 30 procent från 2019 till 2021, samt andelen lågutsläpps- och nollutsläppsfartyg från två till arton.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CapManCBRENorgeSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.