Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Bygger hellre eget än köpa fel

Publicerad: 3 november 2015, 14:05

Sundsvallsbaserade fastighetsbolaget NP3 Fastigheter har en förvärvskapacitet på cirka 1 miljarder kronor. Bolagets kassa låg vid slutet på tredje kvartalet på 448 miljoner kronor och i kombination med redan beviljade lånelöften kan man drygt fördubbla det beloppet.


Ämnen i artikeln:

NP3 FastigheterFastighetsmarknaden i norra Sverige

Sundsvallsbaserade fastighetsbolaget NP3 Fastigheter har en förvärvskapacitet på cirka 1 miljarder kronor. Bolagets kassa låg vid slutet på tredje kvartalet på 448 miljoner kronor och i kombination med redan beviljade lånelöften kan man drygt fördubbla det beloppet. Det framgår av NP3:s kvartalsrapport för tredje kvartalet som offentliggjordes på tisdagen.

Bolaget har sedan tidigare satt ett mål om att förvärva fastigheter för 1,3 miljarder kronor under innevarande år och enligt vd Andreas Nelvig så är det realistiskt att tro att man når det målet. På NP3:s kvartalsrapportspresentation betonar han dock att man inte köper till varje pris som helst.

– Vi har exempelvis tackat nej till en affär på en mindre ort i Dalarna där direktavkastningen var 6,2 procent, säger han.

NP3:s affärsmodell går ut på att äga högavkastande fastigheter vilket man har definierat till minst 7,5 procent i direktavkastning och Andreas Nelvig poängterar att en affär till direktavkastningen 6,2 procent inte rimmar med den affärsmodellen.

Som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat har transaktionsvolymerna på den norrländska fastighetsmarknaden där NP3 är verksamt ökat och enligt bolagets vd kommer den ökade intensiteten på marknaden att hålla i sig och eventuellt öka ett tag framöver men han menar samtidigt att den inte är hållbar på längre sikt.

NP3:s långsiktiga mål är att växa så att fastighetsvärdet ligger kring 8 miljarder kronor men Andreas Nelvt betonar att man inte kommer att riskera att späda ut kvaliteten i bolagets portfölj.

– Vi kommer hellre att utveckla egna projekt med långa och fasta hyresavtal än att köpa fastigheter som inte passar vår affärsidé, säger han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.