torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Byggemenskaper i Linköping

Publicerad: 14 september 2012, 12:35

Huvudgata i stadsdelen Vauban i utkanten av den tyska universitetsstaden Freiburg.

Projektet LinköpingsBo2016 planerar att öppna för byggemenskaper i den nya stadsdelen Vallastaden.

Ämnen i artikeln:

ByggemenskapLinköping

Gå ihop med andra för att planera, bygga och använda en byggnad.  Det uppmanar Projektet LinköpingsBo2016 Linköpingsborna när man planerar att öppna för byggemenskaper i den nya stadsdelen Vallastaden.

I mitten av september presenteras vinnaren i arkitekttävlingen för Vallastaden.  Men redan nu har LinköpingsBo2016 dragit igång en kampanj för byggemenskaper.

Byggemenskaper, eller Baugemeinschaft, är ett tyskt bostadsutvecklingskoncept där de boende får möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Byggemenskaper, har blivit ett relativ vanligt inslag på den tyska bostadsmarknaden. Konceptet kan härledas till när medborgare började inkvartera sig i de gamla militärbarackerna i Vauban, Freiburg efter att de franska styrkorna lämnat 1992. Med stadens tillstånd fick man rusta upp området. Företeelsen har vuxit till ett legitimt bostadsutvecklingskoncept och sedan 1998 finns det framtagna standarder för byggemenskaper. Kommunen har också en viktig roll för att underlätta processen. I exempelvis staden Tübingen i Tyskland finns en uttalad vilja att inslaget av byggemenskaper ska finnas.

I Sverige har man bland annat testat byggemenskap i Västra hamnen i Malmö, där projektet ”Urbana villor” vann Kasper Salin-priset 2009. Understenshöjden i Björkhagen i Stockholm är ett annat exempel. Bo Göran Lindqvist är samordnare inom LinköpingsBo2016 och arbetar med vad som ska byggas i Vallastaden och på vilket sätt.
– Temat för LinköpingsBo2016 är Människan bygger staden. Att en grupp privatpersoner är med från början och utformar sitt boende, ger förutsättningar för att testa nya lösningar inom till exempel miljöområdet eller för att ta fram nya boendeformer, säger Bo Göran Lindqvist i ett pressmeddelande.

LinköpingsBo2016 är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska resultera i en helt ny stadsdel vars första etapp, Vallastaden, ska stå klar sommaren 2016.

Läs mer om byggemenskaper i Jennie Dehléns artikel ”Egendesignad stad i hållbarhetens tecken”, publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2011.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev