Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Bostadsbristen gör avtryck på säljtiden

Publicerad: 20 april 2015, 04:58

Bostäder säljs allt snabbare. Den genomsnittliga säljtiden för riket är 2-5 veckor, vilket för bostadsrätter är en ökning med 61 procent jämfört med förra året.


Allra snabbast går det i Stockholms och Uppsala län, där över 50 procent av tillfrågade mäklare uppger att det i snitt bara tar en vecka en att sälja en bostadsrätt. Det blir också allt vanligare att en bostad säljs innan den utannonserade visningen, visar Mäklarsamfundets undersökning Mäklarinsikt.

Bostadsbristen allt mer påtaglig
Det låga utbudet är det som påverkar marknaden mest just nu, anser de flesta av de tillfrågade mäklarna. Man ser de snabba säljtiderna, i kombination med fortsatt stigande priser och stundande amorteringskrav, som ett tecken på att bostadsbristen är mer påtaglig än någonsin tidigare.

– Signalen från landets fastighetsmäklare är tydlig – bostadsbristen har aldrig varit mer påtaglig samtidigt som tempot drar mot nya höjder. De korta försäljningstiderna är inte längre bara ett storstadsfenomen och det är bekymmersamt ur ett konsumentperspektiv. Fastighetsmäklarna spelar en viktig roll här, det gäller att se till att konsumenttryggheten inte påverkas av tempot som bostadsbristen driver upp, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

Från Mäklarsamfundets sida hade man önskat mer av Regeringens vårbudget, som presenterades i förra veckan. Precis som representanter från bland annat Fastighetsägarna tycker man att det saknades ett helhetsgrepp för bostadspolitiken.

– Vi hade hoppats på något mer konkret på till exempel skatteområdet, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

Maria Nordlander

Källa: Pressmeddelande Mäklarsamfundet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.