Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Bo- och samhällsexpo i Linköping

Publicerad: 15 juni 2016, 11:53

Visionsbild för blivande Vallastaden. Bild: OkiDoki/Linköping kommun.

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden ska man under hösten 2017 genomföra ett bo- och samhällsexpo under tre veckor. Tanken är att “Bomässan ska möta Almedalen”.


Ämnen i artikeln:

LinköpingVallastaden

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden ska man  under hösten 2017 genomföra ett bo- och samhällsexpo under tre veckor. Tanken är att “Bomässan ska möta Almedalen”.

Evenemanget, som kommer att äga rum under tre veckor i september nästa år, ska utställningar, turer, branschdagar och föreläsningar arrangeras. Bland annat genomförs 40 olika hemutställningar i den nya stadsdelen.

– Sverige behöver ett bo- och samhällsexpo som lyfter hur vi bygger och för vem. Vår ambition är att låta den klassiska bomässan möta Almedalen. Intresset är stort för hur vi lyckats gå från idé till inflyttning inom fem år. Där en del av framgången tillskrivs Vallastadsmodellen som bygger på tre principer. Planera först, tilldela marken sen och då med mindre byggrätter så att fler kan vara med. Den tredje principen är att tilldela marken på kvalitet, istället för på högsta pris, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo.

I utställningsområdet finns tusen bostäder, i över 40 olika projekt med lika många arkitektkontor. Här finns både ägarlägenheter, byggemenskaper, hyresrätter, bostadsrätter, studentbostäder och radhus.

– Människor är olika och har olika uppfattning om vad som är snyggt och fult i allt från kläder till husfasader. För att ge möjlighet till olika uttryck har gestaltningen i princip släppts fri. Stadskvaliteterna Linköpings kommun önskat har reglerats i ett kvalitetsprogram. Vi utmanar bland annat genom att inte styra med ett gestaltningsprogram för material, färger eller takvinklar vilket varit trend inom svensk stadsbyggnad de senaste decennierna, säger Rickard Stark, Okidoki Arkitekter och områdesarkitekt för Vallastaden.

– Svensk samhällsbyggnad behöver nya modeller och metoder och Vallastadsmodellen är en. Vi välkomnar därför fler städer att engagera sig i den plattform för diskussion och debatt som expot kommer att vara, säger Birgitta Ståhl Öckinger, styrelseordförande för Linköpingsexpo.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

LinköpingVallastaden

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News