söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Blåser Köpenhamn Göteborg på konfekten?

Publicerad: 8 september 2017, 10:57

Nordhavn.

Karlatornet i Göteborg får nu konkurrens som Nordens högsta hus – i Köpenhamn har nämligen planerna i Nordhavn fått inslag av skyskrapor så höga som 330 meter.

Ämnen i artikeln:

KöpenhamnSernekeGöteborg

Sernekes skyskrapa i Göteborg har under hela processen stoltserat med att det kommer att bli Nordens högsta hus. Men Karlatornet får nu konkurrens – i Köpenhamn har nämligen planerna i Nordhavn fått inslag av skyskrapor så höga som 330 meter.

Köpenhamns kommun har länge arbetat med planerna för Nordhavn och hur platsen ska utvecklas. I den ursprungliga planen ingår inte någon skyskrapa – men politikerna ska nu ta ställning till om planen ska ändras.

Anledningen till det är att två projektutvecklare parallellt presenterat projekt där man vill bygga skyskrapor på 330, 190 och 280 meter.

Det första projektet kallas ”H.C Andersen Adventure Tower” och omfattar en investering på 6,5 miljarder danska kronor. I priset ingår ett 280 meter högt ”äventyrstorn” och en äventyrspark. Målet är att locka familjer, turister och medborgare med ”sagor och äventyr”. Deloitte har anlitats för att hitta investerare som man hoppas hitta bland danska och internationella sådana samt pensionsfonder.

Den danska nationalklenoden H.C Andersens torn fick dock nyligen konkurrens – när en annan projektutvecklare presenterade ”Great Northern Tower” på exakt samma plats. I förslaget ingår två höga torn, där det högsta inte bara skulle bli högst i Norden utan även hela Europa, bortsett från Moskva med sina 330 meter. I det här förslaget ingår hotell, lägenheter, butiker och kontor. Det är arkitektfirman BIG som ritat tornen, formade som två gigantiska segel ut mot havet. Totalt skulle de två byggnaderna omfatta 283 000 kvadratmeter.

Om byggnaderna kommer att se dagens ljus kommer de att ingå i en större omvandling av Nordhavn från industriområde till stad med 40 000 boende. Men huruvida den danska huvudstaden kommer att sno titeln med det högsta huset från Göteborg återstår att se. Kommunen har dock meddelat att man ska ändra sin plan – därefter kan besked lämnas.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev