Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Blackstone miljardköper av Castellum till stor premie

Publicerad: 10 februari 2021, 09:15

Kumla Hage 13 är en av 53 fastigheter som ingår i transaktionen

Castellum avyttrar 53 fastigheter till Blackstone för 4,8 miljarder kronor. Försäljningen sker till en rejäl premie jämfört med bokförda värden.


Ämnen i artikeln:

CastellumBlackstone Group

Det framgår av ett pressmeddelande från Castellum.

Nettolikviden om 4,8 miljarder kronor är efter avdrag för för upplupen skatt och omkostander om 200 miljoner kronor. Det överenskomna fastighetsvärdet innebär en premie om 27 procent över värderingen Q3 2020 och 15 procent över värderingen i Q4 2020. 

”Genom denna affär fortsätter Castellum sin strategiska portföljförflyttning via försäljning av ett färdigutvecklat bestånd för att kunna växa på de främsta tillväxtpositionerna och utveckla det mest moderna och flexibla logistik/lager-erbjudandet i Norden. Försäljningen visar än en gång den värdeutveckling som skett i vår logistikportfölj. Vi har nu en hög portföljomsättning som möjliggör strategiska förflyttningar och ser en fortsatt hög aktivitet under året ”, säger Henrik Saxborn, vd Castellum, i en presskommentar.

I januari sålde Castellum logistik till Blackstone för 18 miljarder kronor. Merparten av den affären, fastigheter för 13 miljarder kronor, var dock villkorad av att budet på norska Entra gick igenom. Castellum meddelade dock i veckan att man drar tillbaka budet, och den transaktionen gick därmed i stöpet.

Läs även: Henrik Saxborn: ”Väldigt få har accepterat vårt bud” 

Castellum skriver i dagens pressmeddelande att bolaget länge varit en av Nordens största aktörer inom lager/logistik och att den positionen kommer kvarstå även efter försäljningen till Blackstone. Kvar i portföljen finns logistik/lager till ett värde av 11 miljarder, samt en utvecklingsbar yta på cirka 1,2 miljoner kvadratmeter att bebygga med nya, moderna och flexibla erbjudanden för logistik/lagersegmentet.

Drygt 10 miljarder kronor ska investeras i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i de mest attraktiva lägena; Säve i Göteborg, Brunna 30 min från Stockholm och placeringar i södra Sverige.

”Detta sammantaget kommer positionera oss, inte bara som den största, utan också den mest flexibla och mest moderna logistikaktören i Norden”, säger Henrik Saxborn.

Frånträde sker den 3 maj. Tillgångarna kommer ingå i Blackstones pan-europeiska last mile-plattform, Mileway.

Läs även: Castellum drar tillbaka budet på Entra

Läs även: Henrik Saxborn om jätteaffären: ”Castellum sitter i guldsitsen här” 

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CastellumBlackstone Group

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.