fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Barings köper DN:s och Expressens gamla tryckeri i Akalla om 60 000 kvm

Publicerad: 6 september 2022, 06:20

En gång i tiden rymde Vanda 3, på Esbogatan i Akalla, Sveriges största tidningstryckeri. Foto: Åke Gunnarsson/VUE

Schweiziska Pictets och Brunswicks gemensamma bolag Impeo Properties säljer blandfastigheten Vanda 3 i Akalla till den globala fastighetsförvaltaren Barings.

Ämnen i artikeln:

KistaSvepetBaringsBrunswick Real EstateStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fastigheten består av cirka 63 000 kvadratmeter datacenter, tryckeri, lager och kontor. Brunswick kommer fortsätta att ansvara för utveckling och förvaltning på uppdrag av Barings.  

Vanda 3 byggdes 1990–1993 som tryckeri för DN och Expressen. När den förvärvades av Pictet och Brunswick i december 2020, från Bonnier Fastigheter, rymde den fortfarande landets största tryckeri, men två av de ursprungligen fyra presshallarna var uthyrda till andra hyresgäster. 

Läs mer: Catena trycker ut affär för 460 miljoner i Kista – 15 procent över bokfört värde 

Vanda 3 har ett strategiskt läge i norra Stockholm utifrån både ett logistiskt och infrastrukturmässigt perspektiv som möjliggör flertalet utvecklingsmöjligheter. Vidare är området ett av Stockholms högst prioriterade för etablering av datacenter.

Sedan Pictet och Brunswick förvärvade fastigheten har driftnettot ökat med nästan 20 procent, skriver man i ett pressmeddelande, och två omfattande hållbarhetsprojekt har initierats – vilka, enligt säljarna, förväntas resultera i energibesparingar uppgående till cirka 60 procent.

Läs mer: Osäker framtid för 1 700 bostäder i Stockholm 

– Vanda 3 är en starkt intäktsgenererande fastighet, och har en ytterligare utvecklingspotential för såväl last mile-logistik som datacenter. Med utmärkta transportförbindelser, en stark och diversifierad hyresgästermix och användning, och därtill goda hållbarhetskvaliteter, utgör Vanda 3 ett starkt tillskott till vår Norden-portfölj och som en del av vår europeiska core-strategi. Vår ambition är att ytterligare stärka dess dominerande marknadsposition, och vi är nöjda med att kunna behålla Brunswick som asset manager för fastigheten, kommenterar Andreas Norberg, danaging director och head of Nordics real estate på Barings. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev