Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

”Bankomaten är fortfarande öppen”

Publicerad: 7 Juni 2013, 12:17

Bengt Hansson.

Foto: Sandra Kennlöv

Boverkets analytiker Bengt Hansson är en av dem som hårdast har argumenterat för att svenska bostäder generellt är övervärderade, hushållens skulder är för höga och att det kan finnas en bubbla.


Ämnen i artikeln:

Boverket

I sitt föredrag på Fastighetsnytts seminarium ”Bostadsbubblan, skuldsättningen och bostadsbyggandet – kan storstäderna växa om inte hushållen får låna” presenterade han statistik som visar att priset på egna hem har ökat drastiskt under 2000-talet efter att ha varit relativt stadigt sedan 1950-talet, så långt tillbaka den statistik Bengt Hansson visade sträckte sig. Inte ens under 1980-talets fastighetsbubbla steg priserna så mycket som de har gjort sedan sekelskiftet, enligt statistiken.

En av de faktorer som har sagts förklara prishöjningen på fastigheter är det faktum att utbudet på bostäder i Sverige är oelastiskt, det vill säga att det inte ändras så mycket när priset ändras, men enligt Bengt Hansson är det helt fel.

– Bostadsutbudet i Sverige är bland det mest elastiska i hela Europa, sade han i sitt föredrag.

En annan myt är enligt Bengt Hansson den att i Sverige är vi trångbodda, det vill säga att det bor många i varje lägenhet men inte heller det stämmer. Det genomsnittliga antalet boende i en lägenhet har varit konstant cirka 2,0 i riket sedan 1990 menar Boverkets analytiker.

Det finns en tro bland konsumenterna att bostadspriserna kommer att stiga, vilket gör att priserna på fastigheter är förväntningsstyrda vilket i sin tur gör att hushållen undermedvetet använder en felaktig diskonteringsfaktor när de nuvärderar sina tillgångar, enligt Bengt Hansson. Och då kan man ställa sig frågan vad som händer när konsumenterna slutar tro på framtida prishöjningar. Just med tanke på att bostädernas värde är en viktig faktor i hushållens förmögenhet kan det få allvarliga effekter om, eller när, det blir ett prisfall.

Den höga skuldsättningen gör att hushållen är mycket mer känsliga för räntehöjningar och även om dagens bostadsvärderingsnivå kan ses som rättvis så måste man, enligt Bengt Hansson, ta hänsyn till att värdena baserar på dagens ”krisränta”. Stiger räntan kommer det att påverka både hushållens betalningsförmåga samt deras förmögenhet då högre ränta leder till minskad efterfrågan och ett prisfall.

Ännu ett bekymmer som Bengt Hansson påtalade är att många hushåll använder sina bostäder för att finansiera annan konsumtion än den som relateras till själva fastigheten.

– Bankomaten är fortfarande öppen, kommenterade Bengt Hansson.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.