tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Balder storsatsar i Norge - köper för 9 miljarder

Publicerad: 5 maj 2021, 06:58

Erik Selin tror på den norska fastighetsmarknaden.

Det göteborgsbaserade fastighetsbolaget köper över 100 fastigheter i norska Bergen och Stavanger. Säljare är norska Asset Buyout Partners, ABP.

Ämnen i artikeln:

NorgeBalder FastigheterEntra Fastigheter

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Prislappen på beståndet är hela 9 miljarder norska kronor och säljs av ABP, ett portföljbolag som i sin tur ägs av oljebolaget HitecVision. Förvärvet kommer efter att Balder under våren blivit större ägare i norska Entra. 

– Vi ser detta förvärv som en fantastisk möjlighet för Balder att utöka sin närvaro i Norge, med fastigheter och platser perfekt positionerade för nuvarande och framtida industrier. ABP är ett spännande företag som vi är tacksamma för att kunna välkomna till Balderfamiljen, säger Erik Selin, vd på Balder i ett pressmeddelande. 

Affären i korthet

I beståndet ingår 106 fastigheter och den utbytbara ytan är 264 000 kvadratmeter. 

 

Vakansgraden är 2 procent och det genomsnittliga hyreskontrakt är på 9 år. 

 

Hyresintäkterna på på 600 miljoner norska kronor, och driftnettot på 560 miljoner norska kronor.

ABP grundades 2016 av HitecVision och William W. Wittusen, vd på ABP, för att bygga ett fastighetsbolag med fokus på verksamhetskritiska olje- och gasrelaterade tillgångar, uthyrda på långa kontrakt till solida motparter, enligt pressmeddelandet. 

– För oss har detta varit en fantastisk resa och ett typexempel på ett tillväxtcase inom private equity. Vi har haft ett utmärkt samarbete med ABP-teamet och vill ge dem beröm för deras exceptionella genomförande av strategin, säger Egil Stokka, Senior Partner och Legal Director på HitecVision.

Fastigheterna är till stora delas inbäddade i kundernas leveranskedjor, med kajer, byggnader, mark och vissa skräddarsydda fasta utrustningar och anläggningar. 

Pangea Property Partners, Jefferies och BAHR har agerat rådgivare åt säljaren och Haavind har varit Balders legala rådgivare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev