Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Balder säljer bostäder för 2 miljarder

Publicerad: 9 februari 2017, 12:11

Patrik Hall, Erik Selin och Ulf Nilsson.

Balder säljer hela sitt bestånd i Tranås, Falköping, Arboga och Köping – totalt 98 fastigheter. Beståndet köps av Heimstaden och D. Carnegie & Co för två miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeBalder FastigheterHemblaHeimstaden Bostad

Balder säljer hela sitt bestånd i Tranås, Falköping, Arboga och Köping – totalt 98 fastigheter. Beståndet köps av Heimstaden och D. Carnegie & Co för två miljarder kronor.

Enligt Erik Selin, vd för Balder, fanns det inget strategiskt skäl till försäljningen och det hade inte gjort något om man suttit kvar med beståndet. Men frågan kom upp på diskussion när intressenter dök upp och så valde man att testa. Dock är det också naturligare att ha lite större enheter när bolaget växer, menar Erik Selin i samtal med Fastighetsnytt.

– Det är några av de orter där vi har minst närvaro, vi har ju under ganska många år skapat lite större, och färre enheter, så det är egentligen samma strategi vi haft under lång tid. Men som sagt, vi hade inte varit ledsna om vi behållit fastigheterna heller.

Försäljningen är uppdelad i två affärer, där Heimstaden köper 56 fastigheter i Falköping och D. Carnegie & Co. 42 fastigheter i de övriga städerna.

D. Carnegies 42 nya fastigheter består av totalt 1 681 lägenheter, med ett överenskommet fastighetsvärde om 1 420 miljoner kronor. Portföljerna på de tre orterna har en sammanlagd uthyrbar yta om cirka 152 900 kvadratmeter varav cirka 124 700 kvadratmeter utgörs av bostadsyta.

– Genom förvärvet stärker vi vår position på den svenska fastighetsmarknaden och de förvärvade fastigheterna passar väl i vår värdeskapande affärsmodell, säger Ulf Nilsson, vd på D. Carnegie & Co

Affären sker i bolagsform, med tillträde den 2 maj 2017. Savills har agerat rådgivare åt D. Carnegie vid förvärvet.

De 56 fastigheter som Heimstaden köper består av 875 lägenheter. Transaktionsvärdet uppgår till drygt 593 miljoner kronor.

– Vi har länge haft blickarna mot Västra Götaland och är glada över att kunna göra vårt först förvärv i regionen. Falköping har under en lång tid haft en positiv befolkningsutveckling och känns som en stabil kommun med mycket goda kommunikationer. Vi kommer att ta över befintlig förvaltningsorganisation och vår ambition är att utveckla beståndet till det mest attraktiva på orten, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.

Förvärvet finansieras dels med egen likviditet om 35% och dels med banklån om 65%.

Panreal har varit Heimstadens rådgivare i denna affär.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev