Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Balder köper för 4 miljarder

Publicerad: 19 september 2016, 14:11

Erik Selin, vd för Balder.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB koncernen från Anders Hedin Invest AB. “Bra på alla sätt och vis för alla inblandade,” säger Erik Selin till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterErik Selin

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB koncernen från Anders Hedin Invest AB.

Fastighetsvärdet uppgår till 4 150 miljoner kronor efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts. Den uthyrbara ytan uppgår till 290 000 kvadratmeter och är fullt uthyrd i huvudsak till Hedin Bil koncernen på triple net avtal. Snittlöptiden på hyreskontrakten är drygt 11 år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 miljoner.

Selin: “Bra för alla inblandade”

Genom köpet av I.A. Hedin Fastighet får Balder in väldigt fina fastigheter med goda kassaflöden och en bra kund i sitt bestånd säger vd:n och huvudägaren i Balder, Erik Selin, i samtal med Fastighetsnytt. Dessutom får man en ny stark aktieägare i bolaget i form av Anders Hedin.

– Det är en bonus att han blir ägare och jag tror att detta blir bra på alla sätt och vis för alla inblandade, säger Erik Selin.

Han tilläger att det räcker att besöka en Hedin Bil-anläggning för att se vilken kvalitet det är på fastigheterna ifråga.

Erik Selin säger att affären var ganska okomplicerad och gick relativt fort.

– Anders bestämmer för sig själv, det är hans bolag, så det har gått smidigt men visst, vi har varit och besökt alla fastigheterna vilket har tagit lite tid.

Den aktuella affären uppgår till cirka 4,2 miljarder kronor i fastighetsvärde men det är dock inte Balders största investering hittills, både uppköpet av Din Bostad och investeringen i finska Sato har varit större, påpekar Erik Selin.

– Det är klart att detta är en jättestor affär för oss men inte den största, säger han.

Utöver de 4,6 miljoner aktier man överlåter till Anders Hedin via en kvittningsemission har Carnegie fått uppdraget att genomföra en riktad nyemission av cirka 3 miljoner aktier till svenska och utländska instituitioner. Resten av köpeskillingen finansieras med lån.

Majoriteten i Stockholm

Majoriteten av fastighetsvärdet är beläget i Stockholm och Göteborg. Resterande fastighetsvärde är beläget i, bland annat, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping, and Uppsala.

Dellikvid för de förvärvade fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom kvittningsemission av 4 602 515 stamaktier av serie B, motsvarande 1 098 950 000 kronor. Kvittningsemissionen kommer att beslutas med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll från årsstämman den 10 maj 2016.

Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB bli en av Balders största ägare. Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kronor.

I Anders Hedin Invest koncernen ingår förutom Hedin Bil koncernen, Klintberg & Way koncernen med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest koncernen omsätter cirka 11 miljarder kronor på årsbasis och har 1 750 anställda.

Balder har, med stöd av årsstämmans bemyndigande från den 10 maj 2016, dessutom gett i uppdrag till Carnegie Investment Bank att utreda förutsättningarna för en kontant riktad nyemission av drygt tre miljoner stamaktier av serie B genom ett så kallat ”accelererat book-building” förfarande.

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin, i ett pressmeddelande.

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.