Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Balder går in i Karlatornet: ”En optimal lösning”

Publicerad: 17 december 2020, 09:41

”Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden” säger Ola Serneke om affären.

I en storaffär förvärvar Balder 50 procent av Göteborgskollegan Sernekes projekt Karlatornet, byggrätter för 1 400 bostäder samt kommersiella lokaler i Göteborg och Stockholm.


Ämnen i artikeln:

SernekeBalder FastigheterErik SelinGöteborg

Affären som kommunicerades på torsdagen innebär att Balder förvärvar 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group och avtalar om förvärv av 1 400 hyresrätter samt 12 000 kvadratmeter lokaler. 

Projektet Karlatornet består, förutom den 245 meter höga skyskrapan, av en stadsdel med flera höga hus med kontor och bostäder. Projektet har tampats med utmaningar de senaste åren, inte minst när investmentbolaget som skulle köpt 80 procent av projektet fick kalla fötter i samband med coronapandemins utbrott. 

Läs även: Serneke: ”Stor osäkerhet just nu” 

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1 400 hyresrätter och drygt 12 000 kvadratmeterkommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin, vd för Balder.

Förvärvet i Karlatornet AB omfattar cirka 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8 000 kvadratmeter kontorslokaler. Idag är 80 procent av lägenheterna sålda och 100 procent av hotell- och kontorslokalerna uthyrda. Enligt avtal så säkerställer Serneke återstående osålda lägenheter. Balder erhåller också en option att förvärva de kommersiella lokalerna.

Läs även: Behovet av att avyttra Karlatornet kvarstår för Serneke

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi. Tillsammans ska vi nu fortsätta genomförandet av en unik stadsutveckling som kommer att stärka Göteborg och förhoppningsvis skapa stolthet hos göteborgarna, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

I ett inlägg på Linkedin berättar Ola Serneke vidare att Balder alltid har varit byggarens önskade partner för Karlatornet.

Serneke garanterar de totala kostnaderna för att uppföra Karlatornet och har redan investerat 1 500 miljoner kronor i grundläggning och påbörjat uppförande av de första våningarna. Balder tillskjuter 500 miljoner i form av aktieägarlån och resterande finansieringsbehov har säkerställts genom ett byggkreditiv från Nordea om 3 000 miljoner kronor.

Läs även: Serneke förhandlar med partner kring Karlatornet

Den andra delen av affären innebär att Balder avtalar om att köpa 1 400 hyreslägenheter samt 12 000 kvm kommersiella lokaler av Serneke. 75 procent av lägenheterna kommer att byggas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Affären bedöms ha ett underliggande fastighetsvärde, inklusive investeringsstöd, om cirka 3 200 miljoner kronor.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.