Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Backahill säljer nästan allt i Platzer

Publicerad: 30 oktober 2017, 11:19

P-G Persson, vd på Platzer.

Foto: Platzer.

Erik Paulssons Backahill har via dotterbolag sålt hela sitt innehav av A-aktier i Platzer till Länsförsäkringar Skaraborg. Totalt rör det sig om 5 000 000 aktier varav Länsförsäkringar Skaraborg sedan säljer 20 procent, en miljon aktier, vidare till Platzers störste ägare, Ernström Kapital.


Ämnen i artikeln:

Backahill FastigheterPlatzer Fastigheter

Erik Paulssons Backahill har via dotterbolag sålt hela sitt innehav av A-aktier i Platzer till Länsförsäkringar Skaraborg. Totalt rör det sig om 5 000 000 aktier varav Länsförsäkringar Skaraborg sedan säljer 20 procent, en miljon aktier, vidare till Platzers störste ägare, Ernström Kapital. Kvar håller Anja Invest 1 250 000 B-aktier i det Göteborgsbaserade bolaget, motsvarande 1,04 procent av kapitalet.

Då Platzers A-aktie är inte börsnoterad och någon köpeskilling inte uppges är det oklart hur mycket Länsförsäkringar Skaraborg har betalat för aktierna men antaget att Platzers A-aktie och B-aktie är lika mycket värda, vilket är ganska vanligt bland svenska bolag, så kan aktieposten ha sålts för cirka 250 miljoner kronor då B-aktien oscillerar kring 50 kronor på börsen.

Därmed kan Platzer inte längre räknas till den så kallade Paulsson-sfären men i en kommentar till Fastighetsnytt säger Platzers vd P-G Persson att affärsmässigt påverkas Platzer inte av Backahills försäljning.

– Egentligen påverkas vi inget affärsmässigt, det är samma affärsplan med tillväxt i fokus, säger han.

Platzer är en av ägarna till Paulsson-sfärens finansieringsbolag Svensk Fastighetsfinansiering och enligt P-G Persson kommer man att fortsätta äga 20 procent av SFF.

-Sedan tycker jag personligen att det är tråkigt att inte vara en del av “sfären” längre, men det är mer från ett personligt plan att jag gillar Erik och hans förmåga att skapa fina relationer i gänget, säger P-G Persson.

Strax innan helgen kommunicerade Platzer sin valberedning där Backahills CFO Magnus Swärdh hade en plats. Denna plats kommer Backahill att ställa till förfogande, säger vd Anders Nelson till Fastighetsnytt.

I ett pressmeddelande om försäljningen kommenterar Anders Nelson på följande sätt:

– Platzer är ett välskött bolag och vårt ägande och samarbete med bolaget i nästan 10 år har varit en bra investering. Men nu när denna affärsmässiga möjlighet uppkommit väljer vi att sälja och fokusera på vårt långsiktiga fastighetsinnehav samt Skistar. Backahill har flera pågående och kommande investeringar på Bjärehalvön och i nordvästra Skåne som kräver ökat fokus.

Efter affären är de röstmässigt största ägarna Ernström & C:o med 38 procent av rösterna enligt Holdings och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän är näst störst med 21,74 procent före Länsförsäkringar Skaraborg med 13,36 procentav rösterna.

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.