torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Arnhult säljer Castellumaktier till Akelius för 4,6 miljarder - ”ingen tvångsförsäljning”

Publicerad: 6 oktober 2022, 12:46

Roger Akelius och Rutger Arnhult. Foto: Emelie Asplund/pressbild

Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management har ingått avtal om att sälja 40 miljoner aktier i Castellum till Akelius. Till Dagens industri säger Arnhult att några andra alternativ inte var möjliga.

Ämnen i artikeln:

CastellumAkelius FastigheterRutger Arnhult

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Bakgrunden till försäljningen, som ger M2 Asset Management ett kontant tillskott om 4,6 miljarder kronor, uppges vara sjunkande börskurser på bolagets innehav. Detta faktum gör att M2, som det heter i pressmeddelandet, påverkas i sin ”förmåga att fullgöra sina finansiella åtaganden”.

Till Dagens industri säger Arnhult att det inte ska vara frågan om en så kallad tvångsförsäljning. 

– Att sälja Castellum var det enda alternativet som stod till buds för att uppnå det kapital krävs för att säkerställa M2:s förmåga att fullfölja sina finansiella framtida åtaganden, säger han till Di och tillägger att försäljning bedöms säkerställa bolagets förmåga att fullfölja samtliga framtida finansiella åtaganden.

Läs mer: Rutger Arnhult: ”Fastighetsbolag kommer inte att gå i putten” 

Försäljningen motsvarar 12,2 procent av kapitalet. Priset per aktie till Akelius Residential Property är på 115 kronor per aktie vilket motsvarar en premie på cirka 1,5 procent jämfört med stängningskursen om 113 kronor den 5 oktober 2022.

– Vi är måna om att säkerställa vår långsiktiga kapacitet för att fullgöra våra finansiella åtaganden. Castellum är Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsbolag, med goda framtidsutsikter att stärka den positionen, inte minst genom integrationen med Kungsleden. Den synen har inte ändrats och vi kvarstår som väsentlig ägare efter transaktionen, säger M2:s vd Mia Arnhult, i pressmeddelandet.

Efter affären har M2 ett ägande i Castellum som motsvarar 6,1 procent av kapital och röster.

Akelius vd Ralf Spann skriver i en kommentar att köpet av Castellum-aktierna är en ”finansiell investering som en ger en bra diversifiering och en bra direktavkastning”:

– Vidare delar Akelius Castellums ambition att vara en av dem främsta inom hållbarhet. Som en av Nordens mest hållbara fastighetsföretag, bidrar Castellums hållbarhetsarbete positivt till Akelius insatser inom området. Akelius kan stötta Castellums ambition att bibehålla en hög kreditvärdighet, investment grade rating.

Rutger Arnhult säger till Di att kommer att fortsätta som vd med stor motivation. 

– Jag kommer absolut fortsätta som vd. Motgångar föder motivation och jag har sällan känt mig så motiverad som nu, säger han till Di.

Fastighetsnytt söker Rutger Arnhult.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev