torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Arlandastad köper Skavsta flygplats för 117 miljoner – tar över skulder

Publicerad: 22 mars 2022, 10:22

Bild 1/2  Skavsta Flygplats är Sveriges fjärde största flygplats.

Arlandastad Group går in som huvudägare för Skavsta flygplats och planerar att utveckla 4,84 miljoner kvadratmeter mark i ett partnerskap med Nyköpings kommun. Köpeskillingen baseras på 117 miljoner kronor varav 29 miljoner kronor betalas kontant och resterande genom övertagande av skulder.

Ämnen i artikeln:

Arlandastad

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Arlandastad Group förvärvar 90,1 procent i Stockholm Skavsta Flygplats AB, det skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Förvärvet avser bolaget Airports Worldwide Sweden Holding AB som ägs av franska Vinci Airports. 

Nyköpings kommun, som fortsatt äger 9,9 procent av bolaget, arbetar för närvarande med nya detaljplaner, där området för den första etappen omfattar cirka 600 000 kvadratmeter av totalt 4,84 miljoner kvadratmeter mark. 

– Det här projektet passar oss perfekt, det har samma potential som vårt projekt i Arlandastad. Nyköping har ett mycket attraktivt läge med närheten till Stockholm, E4:an, Östersjöns djupaste hamn i Oxelösund, den planerade järnvägen Ostlänken och inte minst en flygplats med utländska destinationer, säger Dieter Sand vd och koncernchef, Arlandastad Group. 

Första etappen omfattar en utökad projektportfölj på mellan 5 till 10 miljarder kronor. Arlandastads projektportfölj uppgick, innan förvärvet, till cirka 40 miljarder kronor. 

Läs mer: Nya flygplatsstaden vid Arlanda – det ska den innehålla 

Stockholm Skavsta Flygplats är Sveriges fjärde största flygplats sett till antal resenärer. Flygplatsdriften kommer att fortsätta utvecklas och ett stort fokus ligger på att återupprätta lönsamheten.

Bolaget Stockholm Skavsta Flygplats AB omsatte, åren innan pandemin, cirka 150 miljoner kronor med ett positivt resultat. Under båda pandemiåren 2020 och 2021 gick bolaget i förlust med minus 48,3 miljoner kronor per år. 

– Flygplatsen är en viktig motor i regionen och därför är det glädjande att Arlandastad går in som ny huvudägare. Vi ser att Skavsta i och med detta kan ta en tydligare roll i det nationella flygplatssystemet samtidigt som flygplatsen får en ägare som är expert på fastighetsutveckling och som har mycket bra möjligheter att skapa en lönsam flygplats, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping. 

För att bidra till hållbar utveckling genom förnybar energi har Arlandastad och Vinci Airports tecknat ett avtal som gör det möjligt för Sun Mind att utveckla, finansiera, bygga och driva en solcellspark på flygplatsområdet. 

Med en yta på 100 hektar och med en kapacitet på nästan 100 MWh blir solcellsparken en av de största parkerna i Sverige. Solcellsparken kommer bidra till energiförsörjningen för Nyköpings kommun. 

* Jämförbart resultat exklusive återföring av nedskrivning för 2021.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev