söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Årets största fastighetsaffär: Säljer för 3,6 miljarder i Storstockholm

Publicerad: 10 juni 2022, 12:25

”Prisnivån motsvarande senaste årets bostadsrättspriser”, menar Aros Bostads vd Magnus Andersson. Foto: Aros

Aros Bostad avyttrar en hyresrättsportfölj för cirka 3,6 miljarder kronor i årets största fastighetsaffär. 878 bostäder i Danderyd, Solna, Täby och Huddinge säljs till den globala kapitalförvaltaren Patrizia.

Ämnen i artikeln:

Aros BostadTäbySolnaHuddingeDanderyd

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Aros Bostadsutveckling säljer fyra bostadsprojekt för hyresrättsändamål till Patrizia – den globala kapitalförvaltaren inom fastigheter – det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. 

Köpeskillingen uppgår till cirka 3,6 miljarder kronor – vilket innebär att affären är årets största fastighetsaffär. 

Affären omfattar totalt 878 bostäder i Danderyd, Solna, Täby och Huddinge, motsvarande cirka 47 700 kvadratmeter (BOA samt LOA). 

Ursprungligen innehöll portföljen fem projekt, men Aros Bostad valde att exkludera ett projekt då intresset för bostadsrätterna varit stort. 

Tango, Skierfe och Kane har agerat säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.

Läs mer: Alm Equity säljer byggrätter – blir storägare Aros 

Inget av de fyra projekt som ingår i den avyttrade portföljen är säljstartat. 

Försäljningen innebär också att Aros säkrar intäkterna för projekten, att kassaflöden kan tidigareläggas och att nya projektstarter kan optimeras över tid, det uppger bolaget i samma pressmeddelande.

Magnus Andersson, vd Aros Bostad menar att affären är tajmad väl: 

 – Detta är inte bara årets största fastighetsaffär hittills, det är också en väldigt bra tajming för oss att skifta en del av vår projektportfölj från bostadsrätter till hyresrätter. Genom att avyttra dessa projekt som hyresrätter säkrar vi en försäljningsgrad om minst 80 procent vid årets slut, för samtliga projekt som är pågående eller planerade för produktionsstart under 2022, till prisnivåer motsvarande senaste årets bostadsrättspriser. 

Affären medför även, uppger Aros, att samtliga projekt inom bolagets fonder är i det närmaste slutsålda eller avyttrade, i enlighet med strategin att utveckla bostadsprojekt helt i egen regi framöver. 

Läs mer: Aros Bostad rekryterar hållbarhetschef 

Aros Bostad kommer att utveckla samt uppföra samtliga bostäder och tillträde sker vid färdigställande av respektive bostadsprojekt. Köparen är ansvarig för uthyrning av lägenheterna. 

Patrizias transaktionschef i Norden, Jörg Laue, menar att Stockholmsområdet erbjuder stabil avkastning och långsiktig kapitaltillväxt: 

– Tack vare dess överkomliga priser och anslutningsmöjligheter, kombinerat med en stark obalans mellan utbud och efterfrågan, hamnar Stockholm ofta på topp tio i Patrizias European Living Cities Report som mäter över 140 städer för deras attraktionskraft som levande städer, kommenterar Laue och fortsätter: 

–  Sveriges ekonomiska kraftpaket, Stockholm, förutspås växa snabbt vad gäller befolkning, så att förvärva dessa nyckelfärdiga flerfamiljshus i så väl sammanlänkade stadsdelar är en fantastisk bedrift på en konkurrensutsatt marknad. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev