Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Antal otillåtna överföringar minskade

Publicerad: 30 januari 2014, 14:37

Tolv kommunala bostadsbolag lämnade under 2012 en större vinst till ägaren än tillåtet, visar Boverkets årliga sammanställning.


Ämnen i artikeln:

Boverket

Boverkets sammanställning i rapporten, “Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2012”, visar att tolv bostadsbolag, eller fyra procent, gjorde värdeöverföringar med för högt belopp. Totalt har 8,5 miljoner kronor överförts utöver vad som är tillåtet.

Totala värdeöverföringarna har ökat
2011 var det första året som bestämmelserna i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag tillämpades. En nyhet i lagen var undantag från begränsningen av hur stor del av vinsten som för föras över till ägaren, där bland annat hela årets vinst kan föras över till kommunen om den används till bostadsförsörjningsåtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller åtgärder som tillgodoser bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Antalet otillåtna överföringar minskat samtidigt som de totala värdeöverföringarna ökat genom reglerna om undantagen, uppger Boverket. År 2012 överfördes drygt 3,6 miljarder kronor, undantagen står för drygt 3,5 miljarder kronor av detta. 17 bolag har använt sig av undantagen från begränsningen av värdeöverföringar. De tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad svarar för runt 96 procent av undantagen.

Länsstyrelserna samlar varje år in uppgifter om allmännyttiga bostadsbolags utdelningar och andra värdeöverföringar till ägaren. För räkenskapsåret 2012 har 263 bolag redovisat sina resultat. Länsstyrelserna lämnar underlaget till Boverket som sedan sammanställer resultaten. 58 procent av bolagen delade inte ut någon vinst till kommunen överhuvudtaget.

Lagstiftningen innehåller inga sanktioner om bostadsbolagen lämnar värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

Du hittar rapporten här

Redaktionen

Källa: Boverket

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.