Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Analyschefen om budet på Entra: Fler vill investera i Norge i skuggan av coronaepidemin

Publicerad: 25 november 2020, 15:38

Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea, säger att Norge blivit intressant för fler investerare på senare tid. Foto: Pangea

Investerare har börjat blicka mot Norge sedan coronaepidemin bland annat lett till lägre räntor i vårt västra grannland. Det säger Pangeas analyschef Mikael Söderlundh efter SBB:s bud på norska Entra.

Ämnen i artikeln:

NorgePangea Property PartnersMikael SöderlundhEntra FastigheterSBB Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


SBB meddelade på tisdagen att man lagt ett bud på Entra värt 30 miljarder norska kronor. Det har även kommit uppgifter om att Balder och Castellum varit intresserade av att köpa Entra. Castellum har bekräftat att man fört diskussioner med Entra. Dessa ska dock ha varit resultatlösa.

Vi har under en lång period jobbat mycket med kapitalflöden mellan Sverige och Norge men då har det i princip alltid gått åt andra hållet

– Vi tycker det är intressant att svenska bolag blivit mer intresserade av Norge. Vi har under en lång period jobbat mycket med kapitalflöden mellan Sverige och Norge men då har det i princip alltid gått åt andra hållet. Norrmännen är ju den största köpargruppen på den svenska fastighetsmarknaden över tid, säger Mikael Söderlundh till Fastighetsnytt.

Läs även: SBB lägger miljardbud på norskt fastighetsbolag 

Söderlundh beskriver Entra som ett norskt Vasakronan. 

– Det är ett stort och fint bestånd som norska staten placerade på börsen 2014. Mycket i Oslo men även i några av de andra större städerna. Det är mestadels kontor med en hög andel offentliga hyresgäster, säger han.

Enligt Söderlundh har Norge tidigare varit en svår marknad för svenskar att ge sig in på. Bakgrunden till detta är ett högre ränteläge och att man tvingas konkurrera med kapitalstarka norrmän. I våras sänkte dock den norska centralbanken räntan i rask takt från 1,5 procent till nollränta, vilket är samma nivå som i Sverige.

– Man har sänkt räntan i Norge tre steg. Även valutan har svängt om så den svenska kronan är faktiskt dyrare, så det finns ett case för Norge generellt efter coronakrisen upplever vi, säger Söderlundh.

Läs även: Castellum har diskuterat samgående med Entra

Vid sidan av SBB:s jättebud så pekar Söderlundh på att Balder i september köpte 50 procent av privatägda Anthon B Nilsen Eiendom AS. Fastigheterna i transaktionen hade ett uppskattat värde på 3 miljarder norska kronor.

Svenska kronan just nu starkare

Den svenska kronan är för ovanlighetens skull starkare än den norska. I dagsläget får man 1,04 norska kronor för en svensk dito. Innan coronaviruset slog till var förhållandet ungefär det omvända. 

En annan faktor som talar för Norge är att landets ekonomi hållit uppe väl jämfört med många andra länder till följd av frikostiga subventioneras från den norska staten under pandemin.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev