Onsdag01.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Transaktioner

Analyschef: Nu är det köparens marknad

Publicerad: 28 November 2017, 18:53

Trots stor regional efterfrågan så är bostadsmarknaden mättad på många håll i Sverige och vissa kommuner är mer utsatta än andra. Det visar en färsk studie som Juni Strategi gjort.


Ämnen i artikeln:

BostadsrätterJuni Strategi & Analys

Marknaden är mättad i flera av Stockholms utbyggnadsområden de kommande tre åren, enligt Juni Strategi, som även meddelar att byggherrarnas aktiekurser sjunker i takt med de mörka prognoserna. Analysbolaget har tagit fram siffror för 26 kommuner i Sverige om totalt 19 222 nyproducerade bostadsrätter under försäljning hos 56 byggherrar eller bostadsutvecklare. För att ha råd med en ny bostadsrätt bör man ha en månadsinkomst på minst 29 000 kronor, enligt studien, och siffrorna avser perioderna Q4 2017–Q2 2018 och 2018–2020.

– Ingen annan har studerat denna fråga så djupgående som vi nu gjort. Det känns spännande och tryggt att kunna basera kunskapen kring mättnad inom nyproduktion på analys och siffror, säger analyschefen Mona Kjellberg.

Analytikerna har även tittat på efterfrågan utifrån ett målgruppsperspektiv och.studien visar att unga vuxna oftast söker sig så nära citykärnan de har råd med, vilket innebär att de flesta av dem bosätter sig i områden med spårbunden trafik.

– Unga vuxna har ett större sökområde när de söker bostad, vilket gör att olika kranskommuner konkurrerar med varandra. Vi ser även att det utvecklas fler ettor och tvåor och den trenden har varit stadig de senaste åren.

Trots att det i vissa kommuner planeras fler bostäder än vad efterfrågan medger så finns det fortfarande ett stort underskott av bostäder i jämförelse med befolkningsökningen det senaste decenniet. Problemet är att alla inte lyckats matcha utbudet med köparens plånbok. Studien vittnar om en differentierad marknad med stora utmaningar, där avmattningen är störst i utbyggnadsområden i Stockholms spårbundna pendlingskommuner.

– Vissa kommuner är mer utsatta än andra. I Upplands-Väsby, Järfälla och Nacka planeras ett betydligt större utbud jämfört med efterfrågan, medan Sollentuna har bättre förutsättningar.

Graden av premiumbostäder eller livsstilskoncept är också högre än efterfrågan på en del marknader. Den riktar sig ju till en målgrupp som redan har sin bostadssituation löst och snarare är intresserad av att få ta del av nya, moderna innovationer som höjer livskvaliteten.

– Det vi ser är att det här konceptet fungerar bättre i innerstaden och ett uppvuxet område som redan har hög status. Det finns inte så mycket mark kvar för lyxsegmentet inom nybyggnationen och i de större utvecklingsområdena.

Hon tillägger att avmattningen på bostadsmarknaden helt klart ställer betydligt större krav på byggherrarna. Om det innan har räckt med att locka kunder enbart genom att sälja nyproduktion så krävs det betydligt mer än så i dag när det gäller planlösning, boendemiljö och kvarter.

– Det är förstås positivt ur kundernas perspektiv. Nu är det köparens marknad och det handlar även om psykologi. Det är viktigt att kunderna känner sig trygga med investeringen.

Vid sämre tider har större byggbolag råd att skjuta fram projekt, vilket mindre bolag knappast har råd att göra. Det är därför inte omöjligt att antalet byggbolag kommer att minska framöver, då mindre aktörer kan bli tvungna att sälja sina verksamheter om marknaden går ned.

– De större byggherrarna har muskler och kan avvakta. Vi har väldigt många nya bostadsutvecklare som säkerligen kommer att få det tufft för de har inte de ekonomiska möjligheterna att lägga projekt på is.

Antalet aktörer har ökat markant de senaste fem åren. När studien gjordes 2013 fanns 17 byggherrar med, vilket kan jämföras med årets 56 byggherrar.

– Det är fler som delar på kakan i dag. Vid den förra lågkonjunkturen så fick de mindre bolagen inte ihop sina projekt och då kunde JM, Skanska, NCC och Bonava förvärva projekten till en bra peng.

Men hur stor nedgången kommer att vara är svårt att veta. Mona Kjellberg tvivlar dock att priserna kommer att sjunka med 40 procent, utan tror i stället att priserna sjunker med 5–10 procent.

– Det är tillräckligt om man tittar på dagens marknad. För fem till tio år sedan var det unikt att köpa nyproduktion, nu är det inte så längre utan utbudet av nya lägenheter överstiger utbudet på andrahandsmarknaden. Det ser vi bland annat i Uppsala och Örebro.

Inget av det ovanstående har dock ökat byggherrarnas intresse för att dumpa priser. De hävdar bland annat att det skulle väcka skarpa protester bland befintliga kunder som betalat fast pris.

– Men det är inte längre ovanligt att byggherrar tvingas bjuda på årsavgiften eller sänka sina priser. Men nu är priserna redan på väg nedåt och i takt med att utbudet ökar så har inte folk lika bråttom att köpa, vilket gör att byggherrarna inte lyckas sälja projekten lika snabbt längre.

Teresa Ahola

FAKTA:

Lägre risk för mättnad bedöms generellt för:
Lantliga kommuner
Kranskommuner
Innanför tull inom Stockholm stad

Högst risk för mättnad bedöms generellt för länets:
Ytterkommuner med stadskärna
Storstadsnära kommuner
Ytterförort inom Stockholm Stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.