lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

AMF slår till för en miljard vid Liljeholmskajen

Publicerad: 22 december 2022, 14:04

Bild 1/3  Castellum säljer fastigheterna Marievik 30 och Marievik 27 vid Liljeholmskajen i Stockholm. Köparen AMF Fastigheter betalar 962 miljoner kronor.

Foto: AMF Fastigheter.

Castellum säljer fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30 på Liljeholmskajen i Stockholm. Köpare är AMF Fastigheter. Fastigheterna omfattar totalt 11 600 kvadratmeter. AMF stärker därmed sin position som majoritetsägare i Marievik.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellumAMF FastigheterRutger ArnhultStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Transaktionen görs till ett underliggande fastighetsvärde om 962 miljoner kronor, varav 80 miljoner kronor utgörs av byggrätter på Marievik 30 som betalas när detaljplan vinner laga kraft.

Säljaren Castellum, som tidigare under torsdagen meddelat en försäljning om en halv miljard i Jönköping och gjort en mindre försäljning i Göteborg, förrånträder fastigheterna den 3 april 2023.

Fastigheterna är belägna vid Årstaängsvägen i Marievik, centralt i det område som står inför en stor omvandling och upprustning under de kommande åren.

– Vi är glada att kunna överlämna dessa välskötta fastigheter till AMF fastigheter som den naturliga tagaren och som kommer att fortsätta driva utvecklingen i området, säger Rutger Arnhult, Castellums vd i en kommentar.

Läs mer: SBB säljer innehav i Heba till nybildat bolag

Marievik 27 innefattar moderna kontorslokaler på sju plan med hyresgäster såsom Afry, Leica Geosystems Technology och Postnord.

Marievik 30 är en byggrätt för kommersiellt ändamål, för närvarande obebyggd ovan mark, och utgörs av en asfalterad markparkering ovanför garage i två plan.

– Marievik har en enorm potential. Med förvärvet av Marievik 27 och Marievik 30 utökar vi vårt innehav ytterligare i en av Stockholms mest intressanta stadsdelar och därmed möjligheten att utveckla stadsdelen. Vi ser fram emot att tillsammans med staden och andra aktörer långsiktigt utveckla Marievik till en levande och attraktiv kajstad, säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar AMF Fastigheter, i en kommentar.

Marievik 27 som byggnaden ser ut i dag.

Foto: AMF

AMF Fastigheter är redan före förvärvet en stor majoritetsägare i Marievik med sju fastigheter och byggrätter i beståndet. Det totala antalet blir nu nio med en total lokalarea om cirka 133 000 kvadratmeter.

Läs mer: Rutger Arnhult avgår som vd för Castellum
Läs mer: Analytiker: "Castellum har förknippats med oreda"
Läs mer: Castellums ordförande överraskad: ”Blev lite för kort tid”

AMF Fastigheter, som tidigare har utvecklat citykvarteren runt Jakobsbergsgatan, Brunkebergstorg och Sergels torg i Stockholm, är en långsiktig fastighetsägare och stadsutvecklare med hållbarhet i fokus. Det gäller såväl miljömässigt och ekonomiskt som socialt.

Visionsbild för Marievik 30 där byggrätter för 80 miljoner byter ägare.

Foto: AMF

– Det här förvärvet är ett strategiskt viktigt steg i vår långsiktiga plan för Marievik. Här vill vi bidra till en ny kajstad med plats för arbetsro och innovation såväl som umgänge och rekreation. Allt i ett oslagbart läge – ett stenkast från Södermalms stadspuls men precis intill naturen och vattnet. En stadsdel som kommer att bidra till att stärka hela Stockholms attraktionskraft, säger Thomas Erséus, vd AMF Fastigheter.

Affären i sammandrag

Fastigheter: Marievik 27, Marievik 30.

Säljare: Castellum.
Köpare: AMF Fastigheter.
Försäljningspris: 962 mkr.
Frånträdesdag: 3 april 2023.
Hyresvärde: ca 45 mkr per år.
Hyresgäster: AFRY och Leica.
Uthyrningsbar area: 11 620 kvm.
Uthyrningsgrad: 98 %.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev